Monumentele eroilor sovietici vor fi ocrotite de stat
https://www.ipn.md/ro/monumentele-eroilor-sovietici-vor-fi-ocrotite-de-stat-7967_972903.html
Deputaţii comunişti au aprobat vineri, 5 decembrie, completarea Registrului monumentelor ocrotite de stat cu şapte lucrări, printre care mai multe monumente a eroilor sovietici. Opoziţia s-a opus acestei hotărâri, care a trezit schimburi de replici dure în plenul Parlamentului, transmite Info-Prim Neo.
În registru au fost incluse monumentele eroilor propagandei sovietice Grigore Cotovschi şi Serghei Lazo, a eliberatorilor de sub ocupaţia fascistă, a luptătorilor pentru puterea sovietică şi a eroilor comsomolişti din Chişinău. Monumentele lui Cotovschi, a luptătorilor şi a comsomoliştilor sovietici li s-a atribuit statutul de monumente de importanţă naţională. Celelalte trei au căpătat statut de monumente de importanţă locală. De asemenea, sub protecţia statului au fost plasate clădirea Teatrului Naţional de Stat „Vasile Alecsandri” şi monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Bălţi.
Viceministrul culturii şi turismului, Ion Munteanu, a menţionat că monumentele au fost selectate ţinând cont de valoarea lor artistică.
Deputatul Partidul Popular Creştin-Democrat (PPCD), Ion Varta, a declarat că alegerea priorităţilor este „penibilă”. „Atâtea monumente de importanţă istorică şi arhitectonică, precum ctitoriile unor personalităţi notorii ale istoriei naţionale, sunt lăsate de izbelişte, se distrug din cauza lipsei totale a atitudinii statului, şi,în acelaşi timp, luăm sub protecţie nişte monumente ale regimului de ocupaţie străină, care nu sunt în pericol”, a spus Varta.
Deputatul neafiliat, preşedinte al Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, a spus că această iniţiativă reprezintă o „atitudine cinică a Guvernului şi o lipsă de bun simţ”.
Liderul fracţiunii Partidului Democrat (PD), Dumitru Diacov, şi-a exprimat părerea că statul ar trebui să ia odată şi pentru totdeauna o decizie în privinţa monumentelor rămase din acea perioadă istorică – să le lase sau să le demoleze.
Deputatul Alianţei Moldova Noastră, Gheorghe Susarenco, a amintit că prin decizia prezidiului Sovietului Suprem din 1991 a fost interzisă activitatea Partidului Comunist şi simbolica sovietică-comunistă. Susarenco a mai amintit decizia Consiliului Europei din 1997 prin care au fost interzise însemnele şi simbolurile comuniste şi fasciste.
Vicepreşedintele Parlamentului Maria Postoico i-a spus deputatului AMN că recomandările CoE nu se referă la monumente, ci la simbolică.
Preşedintele Comisiei pentru cultură, deputatul comunist Vladimir Dragomir a declarat că aceste monumente fac parte din istoria poporului nostru. „Cum nu ne-am vopsi şi oriunde nu ne-am ascunde, de istorie nu vom fugi nicăieri”, a spus Dragomir.
„Cotovschi şi-a dat viaţa pentru o idee şi cei care au eliberat ţara de ocupanţii fascişti – pentru o idee şi patrie , iar cei din opoziţie, care din 1991 au vândut Partidul Comunist şi alte partide de câte zece-opt ori pentru fotoliile de parlamentari, au vândut ţara, istoria, cultura, în fiecare zi numind limba şi istoria române, strigă aşa tare pentru că în cinstea lor niciodată nu vor fi ridicate monumente”, a declarat comunista Elena Bondarenco.
În replică, deputatul neafiliat Anatol Ţăranu a rugat colegii rusolingvi să nu înveţe populaţia majoritară care este identitatea lor naţională.
Discuţiile au generat schimb de replici şi atacuri la persoană, deputaţii comunişti amintind colegilor lor din opoziţie trecutul lor comunist.