logo

Momente de maximă tensiune la Parlament. Jurnaliştii despre şedinţa specială şi acţiunile de protest


https://www.ipn.md/ro/momente-de-maxima-tensiune-la-parlament-jurnalistii-despre-sedinta-speciala-si-a-7978_1024983.html

Deşi şedinţa specială a Parlamentului de miercuri, 20 ianuarie, în cadrul căreia a fost învestit Guvernul Filip, a început într-un mod obişnuit, pe parcurs, spiritele s-au încins, atât în sala de şedinţe, cât şi în preajma legislativului, unde s-au adunat sute de protestatari. Jurnaliştii prezenţi la faţa locului au povestit, solicitaţi de IPN, că s-au pomenit blocaţi în sediul Parlamentului preţ de câteva ore, iar în tot acest răstimp au existat momente de maximă tensiune.

Jurnalista de la Radio Moldova, Natalia Ixari, a declarat că în momentul în care şedinţa a început, atmosfera era una specifică şedinţelor speciale de învestire a unui Cabinet de miniştri. Potrivit ei, a devenit clar că şedinţa nu va trece fără incidente, în momentul în care în sala pentru presă şi-a făcut apariţia unul dintre deputaţii Partidului Socialiştilor, care a declarat: „O să vedeţi ce urmează”. Până a-şi începe discursul premierul desemnat, tribuna a fost blocată de către deputaţii socialişti, iar candidatul a fost nevoit să prezinte o parte din raport de pe loc, apoi fiind invitat în prezidiul Parlamentului. Procedura de vot a avut loc foarte rapid, iar odată cu acordarea votului de încredere spiritele s-au încins.

Natalia Ixari a menţionat că după ce a fost învestit Guvernul, numărul protestatarilor adunaţi în spatele clădirii legislativului a început să crească văzând cu ochii. Tânără spune că a văzut peste geam cum oamenii înfuriaţi s-au năpustit asupra unui automobil de serviciu al Parlamentului. Manifestanţii au verificat dacă în el nu s-ar afla vreun demnitar. În maşină s-a dovedit a fi doar şoferul. Jurnalista a relatat că totul a devenit mai înspăimântător, în momentul în care protestatarii au început să rupă cordoanele de poliţişti.

Nata Sarioglo, reporter TV 7, a declarat că din start, graba cu care a fost anunţată această şedinţă de Parlament, a pus-o în gardă. Din aceste considerente, a ajuns în clădirea Parlamentului mai devreme de ora 15.00, fără a intui că, alături de circa 30 de colegi de la alte mass-media, va reuşi să iasă de acolo, abia după aproape şase ore. „Au fost şase ore de tensiune – iniţial, când a fost rupt primul cordon de poliţişti în spatele Parlamentului, am urmărit totul de la geam, am şi filmat de acolo. Imediat am fost anunţaţi că nu avem dreptul să părăsim încăperea, cu atât mai mult clădirea legislativului, întrucât ne-am pune vieţile în pericol”, a notat tânără.

Jurnalista a menţionat că, ulterior s-a aruncat cu fumigene şi nici până acum nu se cunoaşte cine le-a aruncat – protestatarii sau poliţiştii. „La un moment dat, i-am văzut pe colegi cum tuşesc şi lăcrimează, iar eu aveam ameţeli şi dureri de cap. Eram toţi îmbrăcaţi, în alertă, pregătiţi să părăsim clădirea în orice moment. Urmăream pe Privesc.eu cum protestatarii sunt la câţiva metri de noi, la etajul întâi, în timp ce noi ne aflam în camera pentru presă, de la etajul doi. În momentele când scandau, gălăgia ne punea în gardă şi ne aliniam cu camerele de luat vederi, pregătiţi să filmăm. Au fost câteva astfel de alerte. Nu au reuşit să ajungă la noi, iar aproape de ora 21.00, am fost escortaţi din Parlament, printr-un coridor de poliţişti. Au fost momente de maximă tensiune”, a mai povestit Nata Sarioglo.

Jurnalistul de la Privesc.eu, Vlad Ţurcanu, a declarat că a filmat protestul practic în întregime, şi de afară, dar şi din clădire, în momentul în care protestatarii au reuşit să forţeze uşile de la intrare. Potrivit lui, mai mulţi deputaţi se aflau în sediul legislativului în momentul în care s-au încins spiritele. Totodată, se vehicula că unii demnitari au ieşit din Parlament fiind deghizaţi, chiar şi în poliţişti. Jurnalistul a menţionat că între forţele de ordine şi protestatari au existat de mai multe ori îmbrânceli. În aceste momente au existat cazuri în care, atât poliţişti, cât şi manifestanţi, au fost scoşi din mulţime, după ce se simţiseră brusc rău.

Vlad Ţurcanu a mai spus că într-un moment, jurnaliştii s-au pomenit prinşi între cordoanele de poliţişti şi mulţimea de protestatari. Spiritele s-au calmat abia către ora 22.00, când forţele de ordine au fost suplinite, iar o parte din manifestanţi plecaseră. Cei care au reuşit să pătrundă în clădirea Parlamentului au fost evacuaţi, iar oamenii au făcut două ruguri chiar în apropierea legislativului.

Jurnaliştii au mai povestit că printre protestatari şi-au făcut apariţia şi organizatorii acţiunilor, care au îndemnat la calm, însă aceştia au fost ignoraţi de mulţime. În opinia lor, liderii manifestanţilor nu au fost foarte insistenţi. Printre protestatari existau grupuri mai agresive, care în opinia reprezentanţilor presei, ar fi fost provocatori sau persoane rău-intenţionate. Manifestanţii au forţat uşa Parlamentului cu bucăţile de balustradă, pe care le-au devastat. Protestatarii au bruscat forţele de ordine care au format cordoane, le-au scos şi căştile pentru ca să se asigure că printre ei nu sunt demnitari mascaţi.

O mulţime de oameni au venit ieri, 20 ianuarie, să protesteze la Parlament în timpul şedinţei speciale de învestire a Guvernului în frunte cu Pavel Filip. După ce cabinetul de miniştri a primit vot de încredere, protestatarii au înconjurat clădirea legislativului, iar ulterior au pătruns în sediul Parlamentului. Într-un final aceştia au fost evacuaţi de către forţele de ordine.