Guvernul francez va susține financiar moldovenii aflați legal în Franța care vor decide să se întoarcă în Moldova. De asemenea, vor fi ajutați și cei care se află ilegal. Partea franceză va veni cu susținere în lansarea afacerilor, angajarea în câmpul muncii, formarea profesională etc. La fel sunt prevăzute măsuri de susținere a tinerilor care își fac studiile în Franța, ca aceștia să revină în țară și să pună în practică cunoștințele acumulate. Măsurile de reintegrare a moldovenilor reveniți din Franța se regăsesc într-un acord cadru, semnat astăzi, 2 octombrie, de către reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și cei ai Oficiului Francez pentru Imigrare și Integrare (OFII), transmite IPN.
Viceministrul sănătății, muncii și protecției sociale, Anastasia Oceretnâi, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că sunt prevăzute trei tipuri de ajutor. Ajutorul pentru reintegrarea socială și suport de reintegrare în familii se va oferi pentru o perioadă de cel mult șase luni și va fi utilizat la achitarea unei părți din chiria locuinței, dotarea acesteia, taxe de înscriere la școală a copiilor etc. Sumele alocate de partea franceză vor fi de 400 de euro pentru un adult și 300 de euro pentru un copil lunar.
Al doilea tip de ajutor va fi oferit pentru reintegrarea în câmpul muncii. Suportul va fi acordat pentru un an de zile. Partea franceză va acoperi până la 50% din salariul brut prevăzut de contractul de muncă, iar după caz va fi asigurată și formarea specializată a angajaților.
Tipul trei de ajutor se referă la ajutorul pentru inițierea unei afaceri, elaborarea unui studiu de fezabilitate, formarea tehnică și acordarea unui ajutor pentru proiectului de inițiere a afacerii. Afacerea va fi monitorizată pe parcursul unui an pentru a fi stabilită durabilitatea acesteia.
Didier Leschi, directorul general al Oficiului Francez pentru Imigrare și Integrare (OFII), a spus că Franța a decis să mărească ajutoarele acordate pentru întoarcerea cetățenilor moldoveni în țară și reintegrarea acestora, iar acest lucru a fost posibil din două motive: Franța este o țară cu dificultăți economice și nu toate persoanele care vin în Franța își pot găsi o aplicare din punct de vedere economic acolo, iar al doilea motiv este că Franța este interesată ca Moldova să poată beneficia de pe urma cetățenilor săi și să construiască un viitor mai bun pentru ei, în cele mai bune condiții posibile. „Franța este interesată neapărat de dezvoltarea economică a Moldovei, dezvoltarea comercială, a transferului de competențe, și de aceea ne bucurăm foarte mult de semnarea acordului de azi”, a spus directorul OFII.
Oficialul francez a mai spus că suma acordata unei persoane se poate ridica la opt mii de euro, dar nu este vorba de bani lichizi, ci de investiții. Dacă cineva va dori să procure un tractor pentru afacerea sa, partea franceză va achita achiziția tehnicii respective. Mecanismul respectiv va permite crearea a circa 100 de afaceri pe an.
Datele oficiale arată că în Franța se află legal peste trei mii de moldoveni.