logo

Moldovenii vor cheltui mai mult pentru încălzire în această iarnă


https://www.ipn.md/ro/moldovenii-vor-cheltui-mai-mult-pentru-incalzire-in-aceasta-iarna-7967_1023213.html

Încălzirea încăperilor va fi mai costisitoare pentru cei care fac focul în sobă. Aceasta pentru că preţul pentru o tonă de cărbune este mai mare decât anul trecut. Astfel, dacă anul trecut o tonă de cărbune costa circa 3000 de lei, anul acesta preţul depăşeşte 4000 de lei. Importatorii dau vina pe cursul valutar, transmite IPN.

În acest an, preţurile la cărbune variază între 4000 şi 4200 de lei tona. Preţul depinde de cantitatea procurată şi condiţiile de ambalaj şi transportare. „Noi avem două tipuri de cărbune – antracit şi cărbune cu flacără lungă. Ambele tipuri le importăm din Rusia pentru că Ucraina nu mai livrează cărbune. Preţul de import, de facto, nu s-a majorat, a rămas 200 de dolari tona, dar raportul leului faţă de dolar s-a schimbat şi preţul în lei tot a crescut”, a spus Anatolie Trofanciuc, directorul unei firme importatoare de cărbune.

Pentru sezonul de încălzire, moldovenii trebuie să pregătească aproximativ 8-12 mii de lei doar pentru a cumpăra cărbune pentru că, spune Anatolie Trofanciuc, o familie are nevoie de circa 2-3 tone de cărbune pe sezon. „Este greu de spus cât cărbune se consumă în sezonul de iarnă la o casă. În linii generale, o casă are nevoie de 2-3 tone de cărbune pe sezon, dar totul depinde cât de friguroasă este iarna, de tipul de casă şi de încălzire”, a adăugat directorul.

Pe lângă cărbune, pentru încălzirea încăperilor oamenii au nevoie de lemne. Directorul Agenţiei „Moldsilva”, Ion Cebanu, a declarat pentru IPN că de la o întreprindere la alta, preţul pentru un metru ster de lemne de foc variază între 450 şi 550 de lei. Oamenii sunt îndemnaţi să procure masa lemnoasă direct de la întreprinderile silvice, pentru a evita adaosurile la preţ pe care le pun comercianţii de lemne ce nu au nicio tangenţă cu agenţia.

Preţurile la pelete anul acesta sunt de la 2600 până la 3000 per tonă, la brichete - de la 2000 până la 2500, în funcţie de materia primă. „Faţă de anul trecut preţurile sunt mai mari pentru că materia primă s-a scumpit şi, respectiv, cheltuielile de producere s-au majorat. Pentru încălzirea unei case, per sezon, sunt necesare 3-4 tone de bricehete sau pelete”, a afirmat Sergiu Ochinca, producător..