Majoritatea moldovenilor preferă să urmărească produsele media străine sau în limba rusă. Peste 90 % din respondenții unui sondaj privind evoluțiile și preferințele mass-mediei în Republica Moldova spun că ar înțelege totul sau aproape totul dacă ar privi un program TV în limba rusă. Rezultatele sondajului, realizat de IMAS, la comanda Asociației pentru Dezvoltare și Cooperare, au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă la IPN.
Potrivit directorului IMAS, Doru Petruți, ponderea celor care vor să vadă programe în limba română, eventual moldovenească, este mai scăzută. Dacă pentru jurnalele de știri și dezbateri sau talk-show-uri se observă un raport aproape de egalitate, în privința surselor în limba română versus cele în limba rusă, ]n ce ține de filme și seriale opțiunea e foarte clar direcționată spre programele în limba rusă.
Peste trei sferturi din participanții la sondaj preferă filme dublate în limba rusă în locul celor originale subtitrate în limba română. Chiar dacă peste 50% din respondenți spun că preferă programele produse de televiziunile locale în detrimentul celor din străinătate, cu excepția programelor de știri și talk-show-urilor unde e preferat produsul autohton, pe divertisment, programe pentru copii, transmisiuni sportive, filme și seriale, domină preferința pentru produsul străin.
Respondenții își aleg canalul preferat în funcție de limba în care sunt difuzate emisiunile și mult mai puțin contează conținutul educativ, stilul în care sunt prezentate știrile, prezentatorul etc. În timpul săptămânii, programele de știri sunt cele mai căutate, în timp ce în week-end preferința cade pe filme și seriale. În jurnalele de știri oamenii cel mai mult caută știri sociale și politice.
Cele mai populare canale de televiziune sunt: Prime TV, Jurnal TV, RTR Moldova/Rossia, ProTV. Posturile de radio cele mai preferate sunt: Radio Noroc, Radio Moldova, Radio Plai, Hit FM.
Sondajul a fost făcut pe un eșantion de 1513 respondenți din 96 de localități, cu vârsta de peste 18 ani, în perioada 9 feruarie-4 martie curent. Sondajul a fost realizat cu suportul Suediei și Statelor Unite ale Americii.