Moldovenii plecaţi la muncă peste hotare fac mai multe economii, decât transferuri
https://www.ipn.md/ro/moldovenii-plecati-la-munca-peste-hotare-fac-mai-multe-economii-decat-transferur-7967_980748.html
Moldovenii care se află mai mult timp peste hotare, fac mai multe economii decât transferuri de bani acasă. Economiile acestora sunt direcţionate spre procurare locuinţelor, finanţarea educaţiei copiilor, acoperirea situaţiilor de risc. Aceasta este una din concluziile sondajului „Investiţiile, întoarcerea şi reintegrarea emigranţilor pentru deyvoltare în Moldova”, efectuat în rândul emigranţii pe termen lung din R. Moldova, transmite Info-Prim Neo.
Sondajul, realizat de International Agency for Source Country Information şi Centrul de Analiză şi Investigaţii sociologice, Politologice şi Psihologice Civis, a fost prezentat în cadrul unei conferinţe de presă vineri, 19 februarie. Studiul a avut 2300 de respondenţi şi face parte din proiectul Devinpro Moldova 2009/2010, finanţat de Iniţiativa Comună a CE-ONU pentru Migraţie şi Dezvoltare.
Nicolaas de Zwager, directorul International Agency for Source Country Information, a declarat că „migranţii Moldoveni nu sunt o categorie de victime, dar reprezintă persoane care au succes activând în sectoarele economiei altor ţări, pentru a-şi rezolva problemele care apar în fiecare zi. Ei pleacă la muncă peste hotare pentru a câştiga bani şi pentru a face economii, cu intenţia de a se întoarce mai degrabă acasă, decât să se stabilească cu loc de trai permanent în străinătate”.
Potrivit acestuia, 80 % dintre emigranţi, au făcut remitenţe pe tot parcursul şederii în străinătate, ceea ce reprezintă un indiciu privind tendinţa de reunificare a familiei care a rămas acasă. 70% din remitenţe au fost făcute prin transferuri bancare, iar 30% prin intermediul unor persoane.
Potrivit aceleeaşi surse, 50 % dintre respondenţi îşi declară intenţia de a face, la întoarcere, investiţii în comerţul cu amănuntul, în agricultură, construcţii şi în diferite servicii. De Zwager spune că agricultura nu pare să fie atât de atractivă şi nici procurarea de bunuri imobiliare. Mai atractiv pentru emigranţi este comerţul cu amănuntul şi prestarea de servicii.
Jumătate de emigranţii sunt plecaţi la muncă în ţările CSI şi au un venit mai mic comparativ cu emigranţii plecaţi în ţările UE.