Moldovenii — oameni «fericiţi»
https://www.ipn.md/ro/moldovenii-oameni-fericiti-7967_970110.html
Chiar dacă fiecare al treilea locuitor al R.Moldova nu are o casă proprie, fiecare al patrulea mai spală cu mâna, iar unul din şase nu are televizor color, mai mult de jumătate dintre cetăţenii ţării se consideră fericiţi. 14% dintre cei intervievaţi au spus că sânt absolut fericiţi, 28% - nu prea, iar 4% - nefericiţi. Aceste date se conţin într-un sondaj sociologic privind situaţia familiilor moldoveneşti în perioada de tranziţie, realizat de IDIS "Viitorul", cu sprijinul Oficiului UNICEF în R.Moldova, notează Info Prim Neo.
Datele sondajului mai arată că doar 42% dintre respondenţi îşi pot permite un telefon mobil. În mediul rural numărul acestora este şi mai mic, şi constituie 33%. Doar 13% dintre participanţii la chestionar au răspuns afirmativ la întrebarea daca au computer personal. La sate numărul celor aflaţi în posesia unui calculator este de 7,2 la sută din total. Circa 25% dintre respondenţi au spus că nu şi-au petrecut niciodată vacanţa împreună cu familia în afara casei, în timp ce alţi 22% au declarat că pleacă la odihnă cu regularitate.
Întrebaţi despre cât de mult influenţează asupra familiilor lor diferiţi factori, cei mai mulţi, 59%, au răspuns că îi afectează creşterea preţurilor. 28% dintre respondenţi au spus că ar avea obiecţii la faptul cum funcţionează sistemul de ocrotire a sănătăţii, iar 19% sunt îngrijoraţi de rata criminalităţii şi ordinea publică.
57% dintre participanţii la sondaj au declarat că în ultima perioadă au cheltuit tot ce au primit. 11% au menţionat că au cheltuit întregul salariu şi unele economii de mai demult. 16% au cheltuit economiile şi chiar au împrumutat bani. Doar 8% dintre respondenţi au spus că au acumulat bani.
În acelaşi timp 23% dintre cetăţenii R.Moldova nu şi-au cumpărat nicio haină sau pereche de încălţămînte noi în ultimele 12 luni. 18% nu şi-au procurat medicamentele prescrise, iar 26 la sută dintre respondenţi mănâncă carne sau produse din carne o dată pe lună sau chiar mai rar.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1119 cetăţeni cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani. Marja de eroare nu depăşeşte 3%.