Moldovenii nu se grăbesc să-şi asigure vieţile
https://www.ipn.md/ro/moldovenii-nu-se-grabesc-sa-si-asigure-vietile-7967_1000206.html
Moldovenii nu se grăbesc să-şi asigure vieţile, o spun specialiştii în asigurări, care susţin că cetăţenii nu sunt destul de bine informaţi despre acest tip de serviciu, dar totodată sunt descurajaţi şi de primele de asigurare, pe care le consideră prea mari.
Contactat de Info-Prim Neo, Nicolae Iliev, consultant independent în asigurarea vieţii, a declarat că această formă de asigurare este puţin solicitată în Republica Moldova, comparativ cu alte state. Pe alocuri oamenii nici nu înţeleg despre ce este vorba. Confundă acest tip de serviciu fie cu piramidele financiare, fie cu alt tip de escrocherii. „Înainte, foarte des erau întâlniţi şarlatani care doreau să profite şi îşi amăgeau clienţii, astfel moldovenii şi-au pierdut încrederea în asigurări”, a spus consultantul.
Primele la asigurările de viaţă sunt mai mari decât la celelalte asigurări, dar sunt şi diferite. Dacă persoana care şi-a asigurat viaţa nu păţeşte nimic pe perioada acoperită de asigurare, i se returnează o parte din banii plătiţi sub formă de primă de asigurare, ceea ce în cazul altor produse de asigurare nu se practică. Nicolai Iliev susţine că în Republica Moldova sunt doar două companii care asigură vieţi, „Sigur-Asigur SRL” şi „Grawe Carat Asigurări SA”.
Reprezentanţii companiei de asigurări „Grawe Carat Asigurări SA” au declarat că piaţa asigurărilor de viaţă are totuşi trend de creştere, dar nu au putut oferi date despre numărul persoanelor care contractează acest serviciu.
Sergiu Certan, administratorul companiei de asigurări de viaţă „Sigur-Asigur SRL”, a comunicat pentru Info-Prim Neo că, pe de o parte, a crescut numărul celor care conştientizează necesitatea asigurării vieţii, dar oamenii au fost afectaţi de criză şi nu-şi permit financiar acest serviciu.
În statele lumii oamenii de obicei se asigură pe viaţă atunci când se angajează, spune Sergiu Certan „Sau la noi încă nu s-a ajuns la acest nivel, sau nu este destul informată populaţia, sau consultanţii nu sunt pregătiţi foarte bine pentru a oferi informaţiile necesare oamenilor, ei preferă să lucreze mai simplu”, a menţionat Sergiu Certan, care susţine că piaţa de asigurări în Republica Moldova se menţine pe asigurările obligatorii şi, dacă nu erau acestea, demult falimenta. Administratorul crede că în câţiva ani populaţia va deveni mai conştientă. Piaţa de asigurare se curăţă şi rămân companiile puternice şi profesioniste, ceea ce va asigura o dezvoltare a domeniului.
Portretul moldoveanului care îşi asigură cel mai frecvent viaţa este femeie, de 25-45 de ani, căsătorită, cu un venit mediu, care tinde să se intereseze mai mult despre oportunităţile de asigurare. Se asigură foarte puţin oamenii în vârstă şi cei foarte tineri, dacă nu sunt asiguraţi de către părinţi. De asemenea nu se asigură oamenii foarte bogaţi şi, respectiv, cei foarte săraci.