logo

Moldovenii mănâncă ca în tinerețe, dar se mișcă ca la bătrânețe – medic endocrinolog


https://www.ipn.md/ro/moldovenii-mananca-ca-in-tinerete-dar-se-misca-ca-la-7978_1035097.html

Fiecare al doilea moldovean este supraponderal sau obez. Fenomenul este mai mult caracteristic femeilor decât bărbaților. Obezitatea se accentuează odată cu înaintarea în vârstă. Iar unul dintre motive este modul sedentar de viață, care este caracteristic pentru aproape 60% din populația cu vârsta de 15 ani şi peste.

50% dintre moldoveni au masa corporală peste limite

Gheorghe Caradja, medic endocrinolog la Spitalul Clinic Republican, doctor în științe medicale și conferențiar universitar, spune că în Republica Moldova 20-25% dintre cetățeni sunt supraponderali, adică au masa corporală care întrece cu până la 10% greutatea normală. Dacă limitele sunt întrecute cu peste 10%, vorbim de persoane obeze. Iar în Moldova 25-30% dintre cetățeni au obezitate.

„Per total, aproape 50% din populația Republicii Moldova are masa corporală crescută în exces. Numărul obezilor este în creștere lentă, cu un procent anual”, spune Gheorghe Caradja. Persoanele care ajung să se interneze pentru tratament au de regulă mai mult de 150 de kilograme. În 30 de ani de activitate, cel mai greu pacient al său a cântărit 280 de kilograme.

Lipsa unei culturi a alimentației duce la obezitate

„Oamenii ajung să fie obezi din cauza că nu au o cultură a alimentației. Mănâncă de două-trei ori pe zi, dar nu gustă de cinci ori pe zi, așa cum se recomandă, la fiecare trei ore. Ultima gustare  trebuie să fie luată cu patru ore înainte de somn”, spune Gheorghe Caradja.

O problemă este și adresarea tardivă la medic, atunci când boala este deja într-o stare avansată. Mulți pacienți sunt aduși de rude când deja nu mai pot merge și înțeleg că sunt o povară pentru apropiați. În localitățile rurale obezitatea este mai des întâlnită, deoarece puțini știu ce însemnă un mod sănătos de viață. Riscul de obezitate crește odată cu înaintarea în vârstă, deoarece metabolismul devine mai lent. „Eu când am pacienți în vârstă le spun: mâncați ca în tinerețe, dar vă mișcați ca la bătrânețe”, spune medicul.

Tratamentul chirurgical este radical

Gheorghe Caradja este medicul care le recomandă pacienților să lupte cu obezitatea fără intervenții chirurgicale. Pacienții care respectă regimul alimentar, slăbesc lent și își îmbunătățesc starea de sănătate. Cei care apelează la intervenții chirurgicale, scapă mai rapid de surplusul de greutate și grăsime, dar se expun riscului de apariție a unor grave probleme de sănătate. „Și nu înseamnă că, dacă au făcut intervenție, slăbesc și gata. Ei vor trebui să respecte, la fel, regimul alimentar. Tratamentul chirurgical este tratamentul radical, pur și simplu mai repede se ajunge la masa corporală dorită”, afirmă medicul. Gheorghe Caradja spune că obezitatea se tratează doar la endocrinolog și la chirurgi trebuie de apelat numai la recomandarea medicului endocrinolog.

Potrivit lui Gheorghe Caradja, 60% din pacienții săi slăbesc urmând regimul alimentar, dar 40% cedează. Nu au voință.

Medicul crede că s-a ajuns în situația în care este nevoie de o strategie și un plan de acțiuni pentru reducerea obezității în rândul populației.   

Maria Procopciuc, IPN