logo

Moldovenii de peste hotare se pot înregistra online pentru alegerile parlamentare


https://www.ipn.md/ro/moldovenii-de-peste-hotare-se-pot-inregistra-online-pentru-alegerile-parlamentar-7967_1013449.html

Cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot, care se află în străinătate, se pot înregistra în prealabil online pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Comisia Electorală Centrală (CEC), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) şi Biroul pentru Relaţii cu Diaspora (BRD), au lansat cu acest scop aplicaţia online: www.alegator.md, transmite IPN. Potrivit autorităţilor, înregistrarea prealabilă va permite stabilirea concentraţiilor majore de alegători, în vederea constituirii secţiilor de votare suplimentare.

Într-o conferinţă de presă de prezentare a aplicaţiei, preşedintele CEC, Iurie Ciocan, a declarat că înregistrarea prealabilă este o şansă pentru moldovenii care au plecat din ţară să participe la vot. Cu cât cetăţenii de peste hotare vor fi mai activi în procesul de înregistrare, cu atât urna de votare poate ajunge mai aproape de ei.

Pentru a se înregistra în prealabil, moldovenii din străinătate trebuie să completeze un formular şi o declaraţie, prin care îşi exprimă voinţa de a participa la alegeri şi confirmă că se află peste hotarele ţării. Ambele pot fi accesate pe pagina  www.alegator.md, la rubrica: „Înregistrare prealabilă”. Ulterior, alegătorul va primi, prin email, confirmarea înregistrării.

„Cetăţenii completează formularul cu date despre ţara şi oraşul în care se află, indică numele şi prenumele, codul numeric personal şi tipul documentului de identitate. Acest fapt ne va ajuta să ştim estimativ numărul cetăţenilor plecaţi peste hotare”, a  declarat Iurie Ciocan.

Perioada de înregistrare prealabilă începe odată cu lansarea aplicaţiei şi se va încheia cu cel târziu 40 de zile înainte de ziua alegerilor. După finalizarea perioadei de înregistrare, informaţia va fi transmisă de către CEC Guvernului Republicii Moldova pentru luarea deciziei asupra necesităţii deschiderii secţiilor de votare suplimentare, în afara misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare.

„Toate activităţile pe care le facem, inclusiv sistemul alegător.md, obţinerea de date de la statele de destinaţie, de la asociaţiile noastre diasporale, toate au ca scop fundamentarea foarte exactă a numărului de secţii deschise peste hotare. Cifrele care  vor ajunge la Guvern va reflecta situaţia reală”, a menţionat şeful Biroului pentru relaţii cu diaspora, Victor Lutenco.

Mihai Căpăţână, secretar general al MAEIE, a spus că intenţia autorităţilor este de a acorda dreptul la vot cetăţenilor de peste hotare, nu să îi verifice dacă au o reşedinţă legală. Aceste date vor fi protejate. Secretar general al MAEIE a mai comunicat că, încă în luna martie, a fost remisă o circulară către toate asociaţiile diasporale de peste hotare, prin care acestea au fost rugate să comunice date despre numărul cetăţenilor în regiune, în oraşe, pentru aputea deschide secţii de votare suplimentare. Lansarea aplicaţiei  www.alegator.md, pentru înregistrarea prealabilă a alegătorilor, face parte din acelaşi efort de asigurare a condiţiilor ca moldovenii, oriunde s-ar afla, să-şi poată exercita dreptul la vot.

Pentru a aduce mai multă claritate şi corectitudine în listele electorale, cetăţenii de peste hotare vor fi automat radiaţi din lista de bază după locul de trai din Moldova. Aceasta radiere temporară va fi valabilă doar pentru alegerile parlamentare din anul curent. Informaţia despre statele şi localităţile unde vor fi înfiinţate secţii de votare în străinătate, altele decât cele de pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare, se va aduce la cunoştinţa publică îndată după determinarea acestora de către Guvern.