logo

Moldovenii consumă de două ori mai multă sare decât cantitatea recomandată de OMS


https://www.ipn.md/ro/moldovenii-consuma-de-doua-ori-mai-multa-sare-decat-7967_1096937.html

În Republica Moldova adulții consumă de două ori mai multă sare decât cantitatea maximă recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Un studiu realizat acum câțiva ani arată că o persoană consumă 10,8 grame de sare pe zi. Datele sunt citate  de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Săptămânii mondiale de conștientizare a reducerii consumului de sare, care se desfășoară în acest an în perioada 15-21 mai, transmite IPN.

Potrivit ANSP, în rândul bărbaților consumul este de 11,5 grame pe zi, comparativ cu cel al femeilor – 10,3 grame pe zi. În sate se consumată mai multă sare – 11,3 grame pe zi, față de orașe, unde acesta constituie 10 grame pe zi. Sursa cea mai importantă de sare o reprezintă pâinea și produsele de panificație. Potrivit studiului, un adult consumă zilnic, în medie, 333 de grame de pâine sau 5 felii, ceea ce constituie 5,5 grame de sare pe zi.

Specialiștii în sănătate publică atenționează că o cantitate  mare de sare reprezintă un risc ce favorizează creșterea tensiunii arteriale. Aceasta la rândul său conduce la apariția și dezvoltarea bolilor cardiovasculare, precum infarctul miocardic, ictusul cerebral etc. De asemenea, acestui comportament i se atribuie și creșterea riscului de dezvoltare a bolilor de rinichi, osteoporozei, cancerului de stomac și a obezității.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite în fiecare an dacă consumul global de sare s-ar fi redus la mai puțin de 5 grame pe zi/persoană. Adulții nu ar trebui să depășească 5 g de sare pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ 2000 mg sodiu, echivalent cu 1 linguriță. Cantitatea maximă de sare recomandată pentru copii este în funcție de vârsta pe care o au. Până la 9 luni, nu este nevoie să se adauge sare în mâncare. În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 18 luni și 3 ani se recomandă mai puțin de 2 g sare/zi, iar între vârstele 7 și 10 ani – mai puțin de 5 g sare/zi.

În acest an, săptămâna mondială de conștientizare a reducerii consumului de sare se desfășoară cu genericul „Schimbă-ți obiceiul de a adăuga sare în bucatele gata”. „Schimbă-ți obiceiul de a adăuga sare înainte de a gusta bucatele. Înlocuiește sarea cu ardei, usturoi, citrice, ierburi proaspete, piper negru și alte condimente. Citește cu atenție etichetele produselor alimentare din comerț. Dacă sarea este pe primele trei poziții în lista ingredientelor produsului, înseamnă că produsul conține sare în exces. Redu consumul produselor ce conțin o cantitate sporită de sare, precum: pâinea, mezelurile, cașcavalul și brânzeturile, sosurile de soia, ketchup și produsele procesate, de patiserie, conservele etc.”, recomandă ANSP.