logo

Moldovenii au importat până acum 700 de mii de tone de cartofi ca să-i sădească


https://www.ipn.md/ro/moldovenii-au-importat-pana-acum-700-de-mii-de-tone-7966_1004170.html

Importul cartofilor pentru cultivare se sfărşeşte. Anul acesta agricultorii moldoveni au beneficiat de reduceri de până la 10% de la producătorii de cartofi din Olanda . Până acum moldovenii au importat 700 de mii de tone de cartofi. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele Asociaţiei producătorilor de cartofi „Solana-M”, Petru Iliev, pentru IPN.

„Am avut un an mai greu şi am convenit cu partenerii europeni, mai ales cu olandezii, să ne facă o reducere. Am importat 700 de tone, dar e mai puţin decât ne-ar trebui. Oamenii au început să fie mai precauţi la importul de cartofi. Cartofii de elită costă 460-480 de euro pentru o tonă. Ni s-a făcut reduceri de 30, 40 şi 50 de euro la o tonă”, a comunicat Petru Iliev.

La producători un kilogram de cartofi de consum costă acum până la 3,5 lei. „Problema e că de mai mulţi ani ne-am străduit să menţinem preţul, dar cresc tot mai mult costurile la creşterea cartofilor”, a spus preşedintele Asociaţiei de producători.

În prima decadă a lunii aprilie începe sădirea cartofilor în masă.  În raioanele de sud deja au fost plantaţi cartofi în sere şi pe terenuri acoperite cu peliculă. Cartofii pot fi sădiţi când temperatura solului este de 5-7 grade Celsius.

Pe primul loc printre produsele agroalimentare importate în Republica Moldova se clasează tomatele, urmate de citrice şi cartofi. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare în exerciţiu, Vasile Bumacov, declarase anterior pentru IPN că Moldova este o ţară care produce şi exportă cartofi, dar moldovenii încă nu reuşesc să crească cartofi buni de sămânţă.