Moldovenii aflaţi peste hotare ar putea importa criza mondială în R. Moldova, susţin experţi naţionali
https://www.ipn.md/ro/moldovenii-aflati-peste-hotare-ar-putea-importa-criza-mondiala-in-7966_972669.html
Cetăţenii moldoveni care lucrează peste hotare ar putea fi una dintre cele mai uşoare căi prin care criza mondială să ajungă în Moldova. Opinia aparţine experţilor economici Veaceslav Negruţă şi Sergiu Gaibu, care au declarat în timpul şedinţei Clubului de presă de miercuri, 19 noiembrie, că Moldova va resimţi din plin efectele crizei în anul 2009, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit expertului economic la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Sergiu Gaibu, alte două canale pe care ar puea fi importată criza şi în Moldova sunt sistemul bancar, prin intermediul celor câteva bănci comerciale din RM care au capital străin, şi prin interemediul industriei construcţiilor imobiliare. Expertul IDIS a declarat că domeniul construcţiilor deja este afectat de criză, întrucât nu mai poate fi obţinut atât de simplu un credit imobiliar, iar dobânda pentru ipotecă atinge aproape 30%, în timp ce acum un an aceasta nu depăşea 18%.
Gaibu a declarat că un număr mare din moldovenii care muncesc acum în statele europene vor reveni acasă din cauza faptului că patronii le vor cere să cedeze locurile lor de muncă cetăţenilor ţărilor europene. Întorşi în Moldova, volumul remitenţelor va scădea considerabil, iar odată cu acestea va scădea şi puterea de cumpărare a moldovenilor. Totodată, se aşteaptă o scădere bruscă a nivelului importurilor, mai ales în ceea ce priveşte bunurile de consum, fenomen care va putea fi explicat prin acelaşi lucru – scăderea drastică a puterii de cumpărare a oamenilor.
Economiştii s-au arătat îngrijoraţi de faptul că autorităţile moldovene „nu vor să recunoască existenţa crizei şi în Moldova”. „Acum în Moldova situaţia nu este critică, dar oficialiăţile ar trebui să ia măsuri pentru ca impactul social şi economic să fie cât mai mic”, a menţionat Gaibu, adăugând că rata şomajului va creşte simţitor în următoarea perioadă.
În opinia economistului Veaceslav Negruţă, „siguranţa oficialilor moldoveni în acest sens trezeşte şi mai multe dubii, deşi ei declară că se iau toate măsurile pentru a evita instaurarea crizei şi în R. Moldova”. „Se creează impresia că Moldova aşteaptă să vadă cum vor reacţiona statele mari, care duc o luptă comună acerbă în scopul combaterii şi prevenirii crizei economice, financiare şi sociale, pentru ca, ulterior, guvernarea moldovenească să decidă dacă implementează sau nu anumite politici anti-criză”, a comunicat Negruţă.
Experţii au evitat să numească domenii în care oamenii simpli ar putea investi o anumită sumă de bani, deoarece, spun ei, toate sferele economiei şi ale vieţii sociale sunt acum destul de vulnerabile şi riscante în acelaţi timp.
Oficiali moldoveni au declarat în mai multe rânduri că Republica Moldova nu va fi afectată de criza economică care a cuprins majoritatea statelor lumii, inclusiv statele cele mai dezvoltate.