logo

Moldova va scăpa de birocraţia sufocantă, Iurie Leancă


https://www.ipn.md/ro/moldova-va-scapa-de-birocratia-sufocanta-iurie-leanca-7978_1007428.html

Moldovenii au talente şi aptitudini diverse, nu le lipseşte vâna antreprenorială, iar economia moldoveneasca, lăsată să respire liber, descoperă avantaje competitive despre care nimeni nu bănuia. O declaraţie în acest sens a fost făcută de către premierul Iurie Leancă în cadrul unui interviu pentru IPN.

„Cine ar fi spus, în 2009, că Moldova va dezvolta o industrie de componente electrice şi electronice pentru automobile? Astăzi avem deja o asemenea industrie care atrage noi investitori, dezvoltă competenţele tehnologice ale angajaţilor şi, în timp, sunt sigur, va duce la apariţia unor industrii conexe sută la sută locale”, a opinat oficialul.

Potrivit lui Iurie Leancă, tehnologiile informaţionale şi de comunicare sunt un alt sector foarte promiţător, care s-a dezvoltat practic de la sine, fără sprijin din partea statului, aducând o contribuţie la PIB aproape echivalentă cu cea a agriculturii.

„Agricultura este, fără îndoială, un sector foarte important pentru economia moldovenească, deoarece asigură baza de materie primă pentru câteva alte industrii competitive şi oferă oportunităţi de angajare pentru rezidenţii din mediul rural. Răspundem solicitărilor fermierilor de a susţine acest sector, dar cred că toată lumea înţelege că nu putem să subvenţionăm un anumit sector prin taxarea altora”, a menţionat şeful executivului.

Iurie Leancă a adăugat că dezvoltarea agriculturii este văzută mai degrabă prin dezvoltarea competenţelor tehnologice, a infrastructurii post-recoltare şi înlăturarea eşecurilor pieţelor, decât prin subvenţii masive, la nivelul ţărilor dezvoltate.

„Trebuie să recunoaştem, nu vom avea în viitorul apropiat resurse pentru asemenea subvenţii generoase. Anume de aceea, în conformitate cu Strategia Naţională de Dezvoltare Moldova 2020, pentru dezvoltarea economiei ţintim 7 priorităţi: drumurile, instruirea forţei de muncă, accesul la finanţare, securitatea în furnizarea şi eficienţa în consumul energiei, un sistem de pensii durabil şi just din punct de vedere social, reguli clare şi simple de joc pentru business şi o justiţie în care toată lumea are încredere”, a spus premierul.

Deja a fost iniţiată o reformă a sectorului educaţiei vocaţionale şi a justiţiei, a menţionat Iurie Leancă. „Lucrăm în prezent la o foaie de parcurs care va înlătura cele mai severe constrângeri regulatorii în activitatea de afaceri. Mizăm mult pe serviciile publice electronice, cum ar fi e-cazier, e-apostilă, digitizarea tuturor actelor ale Oficiului Stării Civile, trecerea la un Registru Electronic al controalelor, simplificarea reglementărilor în afaceri, astfel încât diverse autorizaţii, licenţe şi documente să fie plătite şi obţinute în regim online, fără apelarea la intermediari sau contact cu funcţionarii”, a spus oficialul.

Astfel, consideră premierul, ţara va scăpa de birocraţia sufocantă şi va permite antreprenorilor să-şi vadă de afaceri fără presiunile deja simptomatice din partea statului.