logo

Moldova va prelua experienţa României şi Cehiei în parcursul european


https://www.ipn.md/ro/moldova-va-prelua-experienta-romaniei-si-cehiei-in-parcursul-european-7965_1012087.html

Republica Moldova va prelua experienţa României şi Cehiei în ceea ce ţine de parcursul european şi asocierea la UE. Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a declarat, după întrevederea cu preşedinţii camerelor deputaţilor din parlamentele celor două ţări, Valeriu Ştefan Zgonea şi Jan Hamáček, că acest schimb de experienţă urmează să protejeze moldovenii de greşelile cu care s-au confruntat românii şi cehii când au parcurs această cale, transmite IPN.

Igor Corman a declarat jurnaliştilor că Republica Moldova a beneficiat de susţinerea celor două state, iar fără ajutorul acestora nu avea să aibă acum regim fără vize cu UE şi nu ar fi fost pe ultima sută de metri în procesul de asociere la Uniunea Europeană.

Jan Hamáček a remarcat că este la prima sa vizită în Moldova şi a ţinut să o efectueze anul acesta, care este foarte important pentru Moldova, nu doar pentru că vor avea loc alegeri parlamentare, ci şi pentru că obţine regim fără vize cu UE şi se asociază acesteia. Oficialul a subliniat că Cehia marchează anul acesta 10 ani de la aderarea la UE, iar calea până la aderare nu a fost scurtă, cererea de aderare fiind depusă în 1996. 
Jan Hamáček a mai spus că Cehia a reuşit să devină membru al UE atunci când toate partidele politice din ţară au ajuns la un consens privind vectorul de dezvoltare externă. Autorităţile au depus eforturi pentru a convinge populaţia că anume calea europeană este corectă. Oficialul ceh a remarcat că Moldova a ales calea de aderare la UE, dorind în acelaşi timp să păstreze relaţii de colaborare cu Rusia şi statele CSI. Din punctul său de vedere, aceste două obiective pot exista perfect împreună.

Valeriu Ştefan Zgonea a menţionat, la rândul său, că vizita celor doi oficiali la Chişinău este un semnal de susţinere din partea României şi a Cehiei. „România va depune eforturi pentru a fi primul stat din UE care va ratifica Acordul de Asociere cu Moldova, după semnarea acestuia. Noi credem că Republica Moldova a ales un drum corect”, a subliniat oficialul român.

Preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul României a adăugat că e necesar să fie încheiată retorica vizavi de situaţia minorităţilor etnice. În Uniunea Europeană sunt mai multe state care au minorităţi şi au reuşit să-şi realizeze visul de a deveni state prospere în sânul acestei comunităţi. Valeriu Ştefan Zgonea a îndemnat clasa politică din Moldova să dea dovadă de responsabilitate.