logo

Moldova va parcurge mai repede calea europeană, ambasadori


https://www.ipn.md/ro/moldova-va-parcurge-mai-repede-calea-europeana-ambasadori-7967_1005300.html

Calea spre integrarea în Uniunea Europeană este lungă şi grea, dar Moldova o va parcurge mai uşor, deoarece are exemplul statelor membre ale UE care au parcurs această cale mai înainte. De această părere sunt ambasadorii României, Cehiei şi Bulgariei la Chişinău, care s-au expus în cadrul emisiunii „Spaţiul public” la Radio Moldova, transmite IPN.

Ambasadorul român, Marius Lazurca, a spus că din aderarea la UE un stat obţine mai multe avantaje. „A fost un parcurs dificil şi trebuie să înţelegem realismul acestei dificultăţi, trebuie să le oferim o imagine realistă şi colegilor din Republica Moldova faţă de acest drum, nici scurt, nici simplu. Integrarea în UE este un obiectiv care se atinge prin efortul întregii societăţi. Beneficiile acestui proces se revarsă asupra întregii societăţi”, a menţionat diplomatul român.

Potrivit lui Marius Lazurca, parcursul României spre UE nu s-a încheiat, iar românii continuă să se integreze, inclusiv fiindcă nu au 2 din cuceririle europene: Spaţiul Schengen şi moneda unică euro. „Românii îşi doresc să participe pe deplin la acest proiect. Cred că Republica Moldova va reuşi să parcurgă mult mai repede distanţa pe care am parcurs-o noi. Moldova, spre deosebire de Cehia, România sau Bulgaria, are la dispoziţie experienţa acestor state care s-au integrat până acum în UE”, a menţionat ambasadorul.

Şeful misiunii diplomatice cehe la Chişinău, Jaromir Kvapil, a spus că acum, în comparaţie cu perioada comunistă, oamenii pot circula liber prin Europa. „Cei care sunt mai tineri nu cunosc aceste deosebiri, deoarece s-au născut în altă perioadă. Pentru ei este absolut normal să circule liber. Sperăm că şi Moldova în curând va avea posibilitatea să circule liber în spaţiul european”, a spus diplomatul ceh.

Georgi Panayotov, ambasadorul Bulgariei la Chişinău, a spus că pentru ţările din sud-estul Europei parcursul european nu a fost deloc uşor. Au fost făcute reforme mari şi bulgarii le-au continuat şi după aderare. „O condiţie a fost să facem reforme esenţiale în domeniul justiţiei şi afacerilor interne. Am înaintat foarte mult, acum criteriile europene sunt pe deplin practicate în viaţa politică. Reformele nu sunt uşoare, deoarece sunt grupuri în societate care sunt interesate să nu fie regulă, să fie haos. Pentru stat este benefic să continuăm reformele ca să fim o societate exemplară”, a specificat ambasadorul.

Zilele Europei în Republica Moldova vor fi inaugurate pe 18 mai şi vor dura până la 26 mai. La Chişinău,  sâmbătă, în scuarul Teatrului de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, va fi organizat Satul European. Bulgaria va prezenta atracţiile sale, inclusiv apa minerală bulgărească. România va fi prezentă cu filme şi carte românească, şi cu bucătăria naţională. Vizitatorii satului vor putea gusta mici şi bere aduse din România. Cehia va avea desene, şcoală de limbă cehă, un film despre anul 1982 din Cehia. Anul acesta Zilele Europei vor fi marcate şi la Tiraspol.