Moldova va ieşi din criză în 2013- 2014, estimează Ministerul Economiei
https://www.ipn.md/ro/moldova-va-iesi-din-criza-in-2013-2014-estimeaza-ministerul-economiei-7966_990739.html
„Este îmbucurător faptul că că s-a reuşit a fortifica rezultatele obţinute pe parcursul anului trecut. Mai mult, şi sectoarele profund afectate de criză, care nu şi-au revenit în 2010, în primele trei luni ale anului curent au înregistrat creşteri semnificative”. Aprecierea a fost dată de vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, transmite Info-Prim Neo.
Valeriu Lazăr a menţionat într-o şedinţă la minister că ramura transporturilor a înregistrat în lunile ianuarie-martie 2011 o creştere cu 43 la sută faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, a continuat trendul pozitiv de creştere a exporturilor. Acestea s-au majorat cu 58,2 la sută în primele trei luni ale anului, această creştere fiind mai mare decât cea a importurilor. Ultimele au sporit cu 44% . Totodată, a crescut şi gradul de acoperire a importurilor faţă de exporturi, în ianuarie-martie acest indicator fiind de 43,5%, comparativ cu 39,6% în perioada similară a anului trecut.
Valeriu Lazăr a mai spus că deosebit de îmbucurătoare sunt semnalele de creştere a industriei, în special a celei extractive ( + 26,5 la sută faţă de indicii pe primul trimestru al anului trecut) – dovadă că îşi revine şi ramura construcţiei. Există condiţii favorabile pentru creştere în sectorul agricol, graţie unei conjuncturi regionale prielnice şi a unei cereri pentru produsele agro-alimentare.
„Aceste şi alte rezultate ne permit să prognozăm că, sub aspect sectorial, economia Republicii Moldova va ieşi total din criză în ani 2013 – 2014, iar în ceea ce priveşte unele sectoare, precum industria şi producţia agricolă, recuperarea integrală ar putea să parvină în anul viitor”, a menţionat vicepremierul.
În opinia lui Valeriu Lazăr, acest scenariu, pe care l-a numit conservativ şi realist, va fi posibil dacă vor fi promovare insistent reformele, dacă va fi îmbunătăţit în permanenţă mediul de afaceri, dacă vor fi eliminate barierele în calea comerţului şi dacă vor fi atrase investiţii străine directe în economia naţională.
Pentru primul trimestru al anului 2011 se aşteptă o creştere economică de 7-8% (BNS deocamdată nu a prezentat datele).
Pentru 2011 în ansamblu prognoza Ministerului Economiei de creştere a PIB-ul este de 5%. Rata inflaţiei va constitui 8%. Cursul de schimb al monedei naţionale se estimează la 11,7 lei pentru 1dolar american. Pe termen mediu, anii 2012-2014, ministerul prognozează o creştere a PIB de 4,8%, o rată a inflaţiei pe 2012 de 5,7% ,cu reducerea acesteia în 2013-2014 până la 5% . Cursul de schimb al monedei naţionale se prognozează în anii 2012-2014 unul relativ stabil şi va constitui 12 lei pentru 1 dolar american.