Moldova va fi afectată indirect de încetinirea creşterii economice mondiale, expert
https://www.ipn.md/ro/moldova-va-fi-afectata-indirect-de-incetinirea-cresterii-economice-mondiale-7966_995317.html
Încetinirea creşterii economiei ţărilor dezvoltate, prognozată de către Banca Mondială în 2012, va afecta Republica Moldova, dar mai mult indirect decât direct. De această părere este expertul economic şi directorul Institutului Economie de Piaţă, Roman Chircă.
Solicitat de Info-Prim Neo, expertul a spus că există o legitate în dezvoltarea economică mondială, în special în raportul dintre ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare. Atunci când este criză, investitorii se retrag de pe pieţele în curs de dezvoltare şi acestea scad dramatic în ritmul de creştere.
„Situaţia din prezent se referă mai mult la ţările mari în curs de dezvoltare, cum sunt Brazilia, India, Rusia, China. Moldova este puţin în afara acestui sistem, ţinând cont de particularităţile crizei actuale, care este una a datoriilor suverane. Moldova nu are plasamente investiţionale în aceste ţări, nu a cumpărat obligaţiuni, nu este legată direct. Însă indirect - da, prin exporturi, UE fiind principalul partener comercial”, a subliniat Roman Chircă.
Expertul spune că putem vorbi despre o viitoare diminuare a exporturilor. Totuşi, o tendinţă de creştere se va păstra. „În situaţie de criză unele produse din ţările în curs de dezvoltare devin mai competitive şi aici avem un avantaj”, a menţionat expertul.
Roman Chircă accentuează că economia Moldovei depinde în mare parte de remitenţe, 1/3 din PIB este format din banii trimişi de peste hotare. Deja sunt semnale că moldovenii nu pot găsi un serviciu în ţările unde au emigrat şi sunt posibile două scenarii: sau nu vor găsi unde să lucreze, sau se vor angaja cu salarii mai mici. Şi primul şi al doilea scenariu înseamnă o scădere a banilor de peste hotare. Or, pentru a menţine un ritm stabil de creştere economică, volumul remitenţelor care intră în ţară trebuie să crească anual cu 10-15%.
„Deja prin Italia şi Spania moldovenii se angajează mai greu, unii se întorc în Moldova. O mare parte a concetăţenilor noştri migrează sezonier la muncă în Rusia în special la munci în construcţie. Dacă acest sector va intra în criză, atunci vom avea reduceri de remitenţe, în jur de 40% din totalul acestora provin numai din Federaţia Rusă. Totodată, în timp de criză, cetăţenii noştri ar putea deveni mai competitivi pentru unele munci din Europa şi Rusia şi poate că nu ar afecta economia. Eu zic că ne putem aştepta la o creştere economică în 2012, dar nu în cifrele care se anunţă, de circa 4%, ci doar de 1-2%, ceea ce e echivalent cu stagnarea”, a conchis expertul.
Banca Mondială, în raportul „Perspectivele Economice Globale 2012”, publicat recent, susţine că ţările în curs de dezvoltare ar trebui să se pregătească pentru viitoarele riscuri de descreştere, întrucât problemele legate de datoriile din Zona Euro şi creşterea tot mai redusă din câteva economii mari emergente estompează perspectivele de creştere globală.