logo

Moldova va deveni în 2018 „Capitală Mondială a Turismului Vinicol”


https://www.ipn.md/ro/moldova-va-deveni-in-2018-capitala-mondiala-a-turismului-vinicol-7966_1037181.html

Republica Moldova va fi în 2018, sub egida ONU, „Capitala Mondială a Turismului Vinicol” și gazda celei de-a III-a ediții a Conferinței Globale a Turismului Vinicol. La eveniment sunt așteptați participanți din 70 de țări, transmite IPN.

Directorul general al Agenției Turismului, Stanislav Rusu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă selectarea Republica Moldova pentru a găzdui acest eveniment este considerată o victorie pentru imaginea țării ca destinație turistică și o va poziționa în topul mondial al destinațiilor turistice vinicole.

Agenția Turismului a prezentat și primul spot al turismului vinicol moldovenesc – „Let’s raise a glass of wine in Moldova”. Directorul general al Agenției Turismului spune că turismul vinicol este acel „must see”, pentru care turiștii străini sunt tentați să viziteze Moldova. Spotul a costat 9500 de lei – bani publici. Agenția Turismului își propune în timpul apropiat să creeze sporturi tematice pentru turismul ecologic, turismul rural, gastronomic, cultural și turismul de aventură.

Stanislav Rusu a declarat că interesul turistic față de Republica Moldova crește de la an la an. Anul trecut, conform datelor poliției de frontieră, au fost 3,4 milioane de intrări ale cetățenilor străini, cu peste 500 de mii mai mult decât în 2015. Conform datelor Organizației Mondiale a Turismului acest indicator a permis Moldovei să se claseze pe locul cinci în lume ca țară care a înregistrat în 2016 cea mai rapidă creștere a numărului de turiști străini. De asemenea, în primul semestru al anului 2017 s-a atestat o creștere de 6,1% al numărului de sosiri comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Chiar și așa, rezultatele nu sunt cele scontate. Dacă la nivel Mondial turismul ocupă 10% din PIB, la nivel de țară acest indicator este de doar 1%. Potrivit lui Stanislav Rusu, domeniul necesită reformare. În curând Moldova va trece la o nouă metodă de evidență statistică a sectorului industriei turistice, care va permite calcularea majorităților cheltuielilor pe care le va avea un turist străin în Moldova.

Cu referire la alte proiecte, Stanislav Rusu a comunicat că Agenția Turismului, în colaborare cu colegii din România, va lansa în curând trei proiecte noi: Drumul Viilor, Drumul Mănăstirilor și Fortărețele Medievale. O noutate se referă la lansarea a mai multor proiecte transfrontaliere în colaborare cu Ucraina.