logo

Moldova va consolida parteneriatele cu țări care lucrează pentru a readuce pacea în Europa, vicepremier


https://www.ipn.md/ro/moldova-va-consolida-parteneriatele-cu-tari-care-lucreaza-pentru-7965_1098166.html

Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, apreciază noile contribuții ale statelor membre NATO în cadrul Inițiativei pentru Construirea Capacităților de Apărare. Potrivit lui, Republica Moldova este pe deplin angajată să-și consolideze parteneriatele internaționale cu acele țări și organizații care lucrează împreună pentru a readuce pacea în Europa și pentru a ancora mai ferm ca niciodată Moldova în familia de state europene. Declarațiile au fost făcute în contextul summitului NATO de la Vilnius, la care participă șeful diplomației moldovenești, transmite IPN.

În marja summitului, Nicu Popescu a avut mai multe întrevederi bilaterale cu omologi și oficiali prezenți la eveniment. Oficialii au discutat despre securitatea regională și modalitățile de aprofundare a relației de parteneriat cu NATO și statele membre pentru fortificarea capacităților de apărare a Republicii Moldova.

Ministrul Nicu Popescu a vorbit și despre procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană și despre progresele semnificative pe care le-am realizat în implementarea celor nouă recomandări formulate de Comisia Europeană.

„Am salutat declarația finală a statelor membre prin care acestea recunosc progresul nostru în promovarea reformelor și normelor democratice și sprijină procesul de aderare a Republicii Moldova la UE. La fel, aliații NATO au declarat că vor intensifica sprijinul politic și practic pentru țara noastră, în scopul creșterii rezilienței și securității”, a declarat Nicu Popescu, citat într-un comunicat de presă al MAEIE.

Un alt subiect discutat a fost pregătirea pentru conferința Platformei de Sprijin pentru Moldova care a fost creată la inițiativa Franței, Germaniei și a României. Următoarea ediție urmează să fie găzduita la Chișinău în luna octombrie a acestui an.