Republica Moldova va adera la Convenţia privind elaborarea unei Farmacopei Europene şi la Protocolul acestei Convenţii. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat de Parlament în două lecturi în cadrul şedinţei de joi, 2 iunie, transmite IPN.
Viceministra sănătăţii Liliana Iaşan a declarant că aderarea la Convenţie va contribui la armonizarea legislaţiei naţionale în domeniul fabricării, distribuţiei şi circulaţiei medicamentelor la rigorile promovate de Consiliul Europei.
Totodată, aderarea la Convenţie va facilita accesul producătorilor autohtoni pe piaţa farmaceutică europeană, iar standardele de calitate şi siguranţă, aliniate la standardele europene, vor asigura competitivitatea produselor farmaceutice din Republica Moldova.
Un reprezentant al Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a R. Moldova va avea statut de membru al Farmacopei Europene şi va participa activ la sesiunile de lucru ale acesteia.
Convenţia privind elaborarea unei Farmacopei Europene a fost întocmită la Strasbourg în anul 1964 şi a intrat în vigoare în 1974. Actualmente este ratificată de 37 de state membre ale Consiliului Europei. Republica Moldova va trebui să achite anual o cotizaţie de membru în sumă de peste cinci mii de euro.
Farmacopeea este un tratat care cuprinde datele oficiale privind descrierea şi formulele de preparare a medicamentelor, precum şi modul lor de conservare şi de utilizare.