logo

Moldova trebuie să-şi consolideze în regim de urgenţă securitatea, opinii


https://www.ipn.md/ro/moldova-trebuie-sa-si-consolideze-in-regim-de-urgenta-securitatea-7978_1016379.html

Situaţia din Estul Ucrainei după desfăşurarea scrutinului separatist din 2 noiembrie a devenit mai periculoasă pentru Republica Moldova, iar autorităţile de la Chişinău ar trebui să ia măsuri urgente pentru consolidarea securităţii statului. Declaraţiile au fost lansate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika”, transmite IPN.

Fostul ministru al apărării, Vitalie Marinuţa, susţine că separatiştii proruşi din Doneţk şi Lugansk sunt aceiaşi separatişti de acum 25 de ani din Transnistria, iar după aşa-zisele alegeri de acolo situaţia a devenit mult mai gravă. Marinuţă a mai spus că în Estul Ucrainei este o situaţie de război, iar noi vom fi observatorii unei noi escaladări în regiunile Doneţk şi Lugansk".

„Armistiţiul nu a fost decât o chestiune de timp. Pentru a evita un război trebuie de negociat, e nevoie de multe discuţii. Din partea ruşilor nu este nimic altceva decât de o tragere de timp. Autorităţile de la Chişinău ar trebui să ia măsuri în regim de urgenţă pentru consolidarea securităţii statului”, a menţionat Vitalie Marinuţa.

Şi politologul Mihai Cernencu s-a arătat alarmat de situaţia creată şi consideră că a devenit foarte periculoasă şi pentru Republica Moldova. „Ceea ce se întâmplă în Ucraina este alarmant. Acum Kievul încearcă să ia nişte contramăsuri. Dar sunt toate premisele caracteristice declanşării unui nou război mondial”, a opinat Cernencu.

Expertul în probleme etnice, Victor Grebenşcicov, este de părerea că Republicii Moldova i-a mai rămas puţin timp pe care ar trebui să-l folosească util în consolidarea securităţii statului şi recomandă în acest scop utilizarea relaţiei cu România.

Analistul Media, Cristian Tabără, a declarat că cetăţenii moldoveni ar trebui să înţeleagă gravitatea situaţiei şi să renunţe la emoţii când vor participa la alegerile parlamentare din 30 noiembrie. „Republica Moldova este un stat mic, tânăr şi slab şi oricând poate fi strivită”, a conchis analistul.