logo

Moldova trebuie să semneze acordurile cu UE în prima jumătate a lui 2014, miniştri Benelux


https://www.ipn.md/ro/moldova-trebuie-sa-semneze-acordurile-cu-ue-in-prima-jumatate-7965_1007607.html

Moldova trebuie să parafeze Acordul de Asociere cu UE la Summitul de la Vilnius din noiembrie anul curent, pentru a putea finaliza toate procedurile care să ducă la semnarea lui în primul semestru al anului viitor. De această părere sunt miniştrii afacerilor externe ai statelor Benelux, veniţi în vizită la Chişinău, transmite IPN.

Ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, a declarat, la briefingul de presă susţinut în comun cu cei 3 oficiali, că o astfel de vizită a miniştrilor Benelux este o premieră pentru Republica Moldova. Discuţiile s-au axat pe acţiunile ce urmează a fi întreprinse până la Summitul de la Vilnius şi după acesta.

Ministrul de externe al Marelui Ducat de Luxemburg, Jean Asselborn, a spus că este pentru prima dată când miniştrii Benelux au decis să viziteze două state concomitent – după Moldova, oficialii merg în Georgia. Oficialul a remarcat că vizita miniştrilor nu are ca scop o ingerinţă în treburile interne ale Republicii Moldova, ci e un semn de susţinere.

Ministrul de externe al Regatului Belgiei, Didier Reynders, a declarat că Moldova şi-a făcut alegerea şi va fi susţinută pe calea sa europeană. Ţara mai are de lucru la capitolul supremaţia legii şi combaterea corupţiei, dar va fi susţinută de partenerii europeni. Ministrul a adăugat că Summitul de la Vilnius trebuie să fie unul de succes pentru Moldova şi are toate şansele să fie aşa.

Ministrul de externe al Ţărilor de Jos, Frans Timmermans, a subliniat că se vorbeşte mult despre acorduri, zonă de comerţ liber şi regim liberalizat de vize, dar astea sunt doar instrumente prin care viaţa oamenilor devine mai uşoară, iar viitorul mai bun. Oficialul a specificat că fiecare ţară îşi alege calea sa, iar visul său este ca toate naţiunile euroasiatice să înţeleagă că a fi prieten cu o ţară nu înseamnă că nu eşti prieten şi cu altă ţară.

Prim-ministrul Iurie Leancă a avut o întrevedere cu cei trei miniştri şi a declarat că această vizită foarte importantă are loc într-un moment crucial pentru Republica Moldova. Oficialul a menţionat că vizita a fost o ocazie bună de a revedea obiectivele şi acţiunile care urmează a fi întreprinse. De asemenea, premierul a menţionat că în 4 ani Moldova nu şi-a schimbat opţiunile şi nu va da înapoi de pe calea aleasă, iar opţiunile moldovenilor nu vin în contradicţie cu interesele partenerilor din est.