logo

Moldova trebuie să se constituie ca naţiune civică, dezbateri IPN


https://www.ipn.md/ro/moldova-trebuie-sa-se-constituie-ca-natiune-civica-dezbateri-ipn-7978_1015948.html

Societatea moldovenească trebuie să se constituie ca naţiune civică pentru a-şi putea atinge obiectivul de integrare europeană. Deşi această etapă este necesară, Republica Moldova trebuie să evite riscul unui exces de naţionalism, care contravine valorilor europene către care aspiră aceasta. Opinii în această privinţă au fost expuse în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Cultura politică în contextul polarizării opţiunilor politice în Moldova. Opţiunea pro-europeană: schimbarea ca şansă şi remedii contra fricii de schimbare”, organizată de Agenţia IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

Şeful delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tapiola a subliniat că Moldova are şansa şi trebuie să devină o naţiune politică, astfel încât toţi cetăţenii, indiferent de etnie, să simtă că aparţin acestui stat, indiferent de problemele din trecut. „Eu înţeleg şi toată lumea ştie ce s-a întâmplat în cadrul URSS din punct de vedere al politicii privind naţionalităţile, dar societăţile cu care lucrăm au rezultat în urma unei situaţii istorice, care este o realitate şi nu poate fi ignorată. Aici cred că ideea europeană poate contribui, fiindcă motoul UE este „unitate în diversitate”. UE a fost un proces împotriva naţionalismului, împotriva variantei închise a ideologiilor naţionale, şi pentru multinaţionalism, multietnicitate, pentru construirea unei case comune”, a declarat diplomatul.

Acesta a atras atenţia că progresul economic neînsoţit de unul politic şi cultural poate agrava anumite clivaje din societate. „În parte, amestecul de modernizare economică europeană cu probleme identitare nerezolvate din trecut este responsabil pentru polarizarea din societatea moldovenească. Aici cred că trebuie să construim şi nu să divizăm, pentru că ideea europeană e despre toleranţă, unitate, acceptarea diversităţii, acceptarea poate a unor interpretări diferite a istoriei, şi construirea unui viitor comun bazat pe democraţie şi creştere economică. Pe asta trebuie să ne concentrăm”, a explicat Pirkka Tapiola.

De cealaltă parte, Anatol Ţăranu, director al Institutului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”, a declarat că Moldova are totuşi nevoie de o formă de naţionalism ca o idee care să-i pasioneze şi să-i entuziasmeze pe oameni, canalizând astfel energiile populare pentru realizarea unui scop naţional. „Ţările europene care astăzi constituie UE şi luptă acerb cu naţionalismul, au ieşit ele înseşi ca ţări naţionale din naţionalism. Fără naţionalism, la etapa de început a formării statului naţional, este imposibil să construieşti acest stat”, a declarat analistul.

Dezbaterea din 16 octombrie este a 34-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenţia IPN desfăşoară acest ciclu deja al treilea an cu susţinerea Fundaţiei Hanns Seidel şi în colaborare cu Radio Moldova.