Moldova trebuie să fie realistă în raport cu UE, ambasador spaniol
https://www.ipn.md/ro/moldova-trebuie-sa-fie-realista-in-raport-cu-ue-ambasador-7965_997661.html
În ceea ce ţine de integrarea europeană, trebuie să fim cu toţii realişti. Îi sfătuiesc pe moldoveni să nu se grăbească, dar să continue negocierile într-o manieră corectă, deoarece şi pentru Spania a durat ani buni până se se alăture Uniunii Europene. Declaraţia a fost făcută de Pascual Estanislao de Grandes, ambasadorul Spaniei în Moldova, cu reşedinţa la Bucureşti, în cadrul dezbaterilor publice cu ocazia sărbătoririi Zilelor Europei la Chişinău, transmite Info-Prim Neo.
„Moldova este un stat european, iar această atmosferă poate fi simţită aici zi de zi. Din 2009, de când am fost numit ambasador, am avut posibilitatea să observ schimbările din această ţară”, a comunicat ambasadorul spaniol. Acesta a remarcat că instabilitatea politică de atunci a devenit o stabilitate clară acum, cu preşedinte de ţară ales, cu obiective pentru viitor. „Remarcăm reuşite şi în procesul de negocieri în formatul 5+2 privind soluţionarea conflictului transnistrean, de asemenea, în cadrul Parteneriatului Estic, dar vă invităm să nu vă grăbiţi în procesul de integrare. Spania a încercat de mai multe ori până a reuşit să se alăture UE”, a accentuat Pascual Estanislao de Grandes.
Gyorgy Varga, ambasadorul Ungariei la Chişinău, a menţionat că Moldova se bucură de un regim facilitat de vize cu UE încă din 2008. „Atunci, la centrul comun de vize din Chişinău se eliberau anual nu mai mult de 4 mii vize, dar anul trecut am eliberat peste 20 de mii şi rata de refuz a scăzut substanţial, aceasta ne vorbeşte, totuşi, de faptul că Moldova a progresat mult în procesul negocierilor pentru un regim de vize liberalizat cu UE”, a spus diplomatul.
Viceminisrul afacerilor externe şi integrării europene, Natalia Gherman, negociator-şef din partea Moldovei la Acordul de Asociere cu UE, crede în viitorul european al Republicii Moldova deoarece, spune ea, moldovenii împărtăşesc valorile europene. „Pentru Moldova, integrarea europeană este cel mai viabil şi realist proiect, iar reuşitele de până acum mă fac să cred că obiectivele de integrare în UE sunt real de obţinut”, a comunicat viceministrul. Totodată, aceasta a dat asigurări că răspunde de „orice virguliţă şi accent din acordurile negociate cu UE” şi Moldova nu va fi dezavantajată sau nevoită să cedeze ceva în defavoarea cetăţenilor săi în schimbul unui regim de liber schimb şi liberalizat de vize cu statele membre UE.
Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, susţine că, din cauza că moldoveni au fost cotropiţi ani la rând, acum nu pot decide ce vor şi nu pot alege singuri o cale. „Dar trebuie să aleagă: sau Uniunea Eurasiatică, sau cea Europeană, în ambele nu vor putea fi. Uniunea Eurasitică ne va oferi, poate, gaz şi energie electrică mai ieftină, pentru o anumită perioadă, dar Uniunea Europeană înseamnă dezvoltare, progres şi siguranţa unui viitor prosper”, a spus primarul.
Dorin Chirtoacă a mai menţionat că alianţa de guvernare este „cam şchioapă şi greoaie”, dar are obiective concrete de a integra ţara în UE. „Poate până la alegerile parlamentare viitoare vom culege primele roade ale muncii Alianţei pentru Integrare Europeană”, a subliniat edilul capitalei.
Potrivit lui Igor Corman, deputat în Parlament din partea Partidului Democrat, chiar dacă se poartă unele discuţii despre integrarea în Uniunea Eurasiatică, pentru Moldova nu există alternativă decât UE. Iar problema este, din punctul său de vedere, că cetăţeanul de rând nu simt efectele procesului de integrare europeană în viaţa de zi cu zi, or, apropierea de UE trebuie simţită în buzunare, prin salarii şi pensii decente. Totodată, spune deputatul, autorităţile fac tot ce le stă în puteri ca să progreseze în această direcţie, dar speră că şi statele membre deja ale UE să dea dovadă de înţelegere şi voinţă politică.