logo

Moldova, tot mai aproape de aderarea la Mecanismul de protecție civilă al UE


https://www.ipn.md/ro/moldova-tot-mai-aproape-de-aderarea-la-mecanismul-de-7967_1096622.html

Ministerul Afacerilor Interne a primit foaia de parcurs pentru aderarea la Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene. Documentul i-a fost înmânat ministrei Ana Revenco de către comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, care efectuează o vizită în Republica Moldova, transmite IPN.

„O știre extraordinară pentru Republica Moldova. O știre extraordinară pentru Ministerul Afacerilor de Interne și în special pentru colegii mei de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Este un semn de încredere privind capacitatea, dedicația și profesionalismul lor. Vom merge exclusiv pe această cale. Foarte multe state membre deja ne sunt alături. Ambiția noastră este să realizăm acest parcurs în lunile doar din acest an, astfel încât în anul viitor deja să intrăm cu un alt statut în marea comunitate a echipelor dedicate asigurării bunăstării protecției cetățenilor”, a declarat Ana Revenco într-un briefing de presă.

Potrivit ministrei, odată cu obținerea statutului de țară candidat pentru aderare la UE, Republica Moldova a devenit eligibilă pentru a deveni membră a Mecanismului de protecție civilă al UE. Astfel, în septembrie 2022 a fost depusă cererea de aderare la acest Mecanism. Tot atunci, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a solicitat o evaluare a capacităților de gestionare a riscurilor de dezastre. Două misiuni ale Comisiei Europene de evaluare a capacităților de intervenție au avut loc. „Echipa este bine închegată, înțelegem care sunt sarcinile trasate în fața noastră și avem toate convingerea că cu suportul statelor membre vom reuși în termenele stabilite să parcurgem pașii necesari. Astfel, vom deveni membru al acestei mari familii de salvatori și pompieri la nivel european”, a mai spus ministra de interne.

Comisarul european pentru gestionarea crizelor a declarat că UE a acordat asistență pentru refugiații din Ucraina și pentru familiile gazdă în valoare de 38 de milioane de euro în anul 2022, iar în 2023 – încă 10 milioane de euro. „Ce ține de Mecanismul pentru protecție civilă al UE, am acordat asistență Republicii Moldova în mai multe domenii – echipamente în domeniul sănătății, generatoare etc. Astăzi avem o nouă donație de generatoare pentru Spitalul clinic republican”, a notat oficialul.

Janez Lenarčič susține că obținerea statutului de țară candidat pentru aderare la UE califică Republica Moldova pentru participarea și la Mecanismul de protecție civilă al UE. „Ca urmare a cererii depuse în septembrie anul trecut a cererii, astăzi vreau să vă transmit Foaia de parcurs, care sper că în câteva luni o să vă aducă la masa Mecanismului de protecție civilă ca o țară cu drepturi de participare depline”, a precizat comisarul european. Potrivit lui, Republica Moldova deja a demonstrat interesul și capacitatea de a ajuta alte state, cum ar fi Grecia, România, Turcia etc.

După negocierea și semnarea acordului administrativ, Republica Moldova va deveni oficial membră a Mecanismului de protecție civilă al UE. Acest nou statut va aduce cetățenilor moldoveni servicii de protecție de cel mai înalt nivel, în cele mai complexe situații de criză. Astfel, statul va putea miza pe suport din partea celor 27 de țări ale UE și alte 9 state participante – Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Turcia, Bosnia și Herțegovina, Albania și, mai recent, Ucraina. Totodată, atunci când o situație de urgență va depăși capacitățile de răspuns ale unei țări din Europa și nu numai, pompierii și salvatorii moldoveni vor fi chemați să ofere suport prin intermediul Mecanismului, alături de colegii lor europeni.