„Moldova Suverană” şi „Nezavisimaia Moldova”: private sau publice?
https://www.ipn.md/ro/moldova-suverana-si-nezavisimaia-moldova-private-sau-publice-7967_980862.html
Decizia guvernului de a stopa procedura de deetatizare a publicaţiilor „Moldova Suverană” şi „Nezavisimaia Moldova”, iniţiată încă în 2005, a stârnit reacţii controversate printre politicienii şi liderii de opinie de la Chişinău. Unii cred că procedura de privatizare ar trebui reluată în mod transparent, iar alţii sunt de părere că cele două ziare trebuie să rămână în subordinea Guvernului, transmite Info-Prim Neo.
[Deputatul liberal Corina Fusu], care este şi preşedintele Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, este de părere că Guvernul ar trebui să opteze pentru un proces de privatizare prin licitaţie publică. „Deetatizarea acestor două publicaţii a fost o condiţie a lui Iurie Roşca (Iurie Roşca – liderul PPCD, n. r.), atunci când l-a votat pe Voronin preşedinte. Apoi nu s-a mai mers pe o cale legală, iar proprietar a devenit un SRL „Moldova Indepedentă”, care a ajuns sub controlul Partidului Comuniştilor”, a spus Corina Fusu.
[Deputatul democrat Oleg Serebrian], membru al aceleiaşi comisii, a menţionat că, deşi Guvernul nu a anunţat cum va proceda cu aceste două publicaţii mai departe, acestea, cu siguranţă, nu vor rămâne în gestiunea executivului. „Procedura de deetatizare pornită în 2005 a fost ciudată şi a lăsat multe semne de întrebare. Aceste două publicaţii au servit guvernarea anterioară, au fost portavocea comuniştilor şi a preşedintelui Voronin personal. Cred că până la urmă se va anunţa o nouă procedură de privatizare”, a opinat Serebrian.
[Deputatul comunist Inna Şupac], la fel membră a comisiei parlamentare de profil, vorbeşte despre iniţiativa Guvernului ca despre o tentativă de subminare a presei independente. „Aceste ziare au fost deetatizate acum câţiva ani, la insistenţa Consiliului Europei şi a opoziţiei de atunci. Decizia din 24 februarie a guvernului, dar şi faptul că angajaţii celor două redacţii au fost vizitaţi de ofiţerii Centrului Anticorupţie, vorbeşte despre instaurarea dictaturii Filat. Eu cred că ei procedează aşa cum PCRM nu a procedat niciodată în 8 ani de guvernare”, a mai spus Şupac.
[Deputatul neafiliat Victor Stepaniuc], reprezentant al Partidului „Moldova Unită” , consideră că aceste două publicaţii ar trebui să rămână pe lângă guvern, chiar dacă instituţiile europene au cerut insistent Moldovei să nu aibă presă de stat, pentru că aceasta este văzută ca un mijloc de propagandă. „Părerea mea este că guvernul ar trebui să lase aceste publicaţii în gestiunea sa, în loc să le cedeze unor corporaţii private. Desigur că, atunci când se schimbă guvernarea, ele uşor îşi schimbă politica editorială, dar oricum reflectă activitatea unui guvern ales democratic”, a declarat Victor Stepaniuc.
[Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente], salută decizia Guvernului, cu o condiţie: că va urma privatizarea acestor două publicaţii. „Sunt convins că s-au comis un şir de ilegalităţi în procesul trecerii acestor două publicaţii din proprietatea statului în ceaprivată. Deetatizarea propriu-zisă nu a avut loc. După acest prim pas, guvernul ar trebui să facă şi pasul doi şi anume: deetatizarea corectă şi transparentă a acestor publicaţii, prin licitaţie publică. Conform rigorilor Consiliului Europei, publicaţiile finanţate din banii publici trebuie să îşi înceteze activitatea”, a menţionat Petru Macovei.
[Ministrul de stat Victor Bodiu] a declarat miercuri, 24 februarie, după şedinţa guvernului că odată cu stoparea procesului de deetatizare a publicaţiilor „Moldova Suverană” şi „Nezavisimaia Moldova” , funcţiile de fondator vor fi exercitate de Aparatul Guvernului, care va modifica şi va aproba documente de organizare a acestor publicaţii, le va înregistra conform legislaţiei în vigoare şi va desemna administratorii acestor două întreprinderi de stat.