logo

Moldova speră să convingă Rusia să renunţe la taxele vamale


https://www.ipn.md/ro/moldova-spera-sa-convinga-rusia-sa-renunte-la-taxele-vamale-7966_1015092.html

Intrarea provizorie în vigoare (de la 1 septembrie) a Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu UE nu înseamnă că Moldova renunţă la piaţa Federaţiei Ruse sau a altor ţări din CSI cu care are relaţii comerciale, a menţionat viceministrul economiei, Octavian Calmâc, într-o emisiune la Radio Moldova, transmite IPN.

În viziunea sa, decizia partenerilor ruşi de a aplica taxe vamale la 19 categorii de mărfuri importate din Moldova este nejustificată din punctul de vedere al nomelor prevăzute în Acordul de Comerţ Liber al ţărilor CSI, semnat de Moldova.

„Partea rusă nu ne-a prezentat o informaţie cât de cât plauzibilă referitor la motivele ce au determinat aplicarea taxelor vamale. Dar pentru ultima decadă a lunii septembrie avem preconizate un şir de întrevederi, şi la nivel de experţi, şi la nivel de conducere a ministerelor de resort. De asemenea, acest subiect va fi abordat la nivelul Consiliului Economic al CSI, unde vor participa vicepremierilor statelor CSI. Sperăm că se vor găsi suficiente argumente pentru ca partenerii ruşi să revină la decizia privind aplicarea taxelor vamale”, a subliniat Octavian Calmâc.

Taxele vamale sunt aplicate cu începere din 1 septembrie.