logo

Moldova și Ucraina, în cooperare trilaterală cu România


https://www.ipn.md/ro/moldova-si-ucraina-in-cooperare-trilaterala-cu-romania-7967_1105084.html

În orașul Cricova, suburbie a Chișinăului, în perioada 10-13 iunie, se derulează conferința de încheiere a lucrărilor practice/implementare a proiectului internațional „Moldova și Ucraina: calea spre Uniunea Europeană”, transmite IPN.

La conferință participă experți din domeniul administrației publice locale, precum și aleși locali din Republica Moldova, Ucraina și România. Pe parcursul celor patru zile ale reuniunii se identifică puncte de eventuală conlucrare a comunităților în formatul țărilor învecinate la Dunăre, se face schimb de experiență și bune practici. Participanții, primari și responsabili din organele de administrație locală, își propun să semneze în cadrul evenimentului acorduri de cooperare între așezările pe care le reprezintă, în scopul sporirii bunăstării economice, a dezvoltării culturale și a bunei vecinătăți.

Deja în prima zi a conferinței a fost semnat un acord privind dezvoltarea inițiativelor culturale și a relațiilor economice între Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova și organizația obștească ucraineană „Euroregiunea Nistru”, care ține cont de oportunitățile, problemele și provocările, cu care se confruntă la moment comunitățile din cele două țări.

„Este evident faptul că astăzi, la fel ca acum 30 de ani, destinele Ucrainei, Moldovei și României sunt strâns împletite. Din acest motiv, Kievul, Chișinăul și Bucureștiul au toate motivele să intensifice cooperarea în numele securității popoarelor țărilor noastre, prosperității economice, dezvoltării culturale ulterioare și asigurării păcii”, a menționat Dna Dr. Tetiana Pashinina, Directoarea Centrului Regional de Formare Continuă din Vinița, precum și inițiatoarea proiectului.

Ideea proiectului a prins aripi în contextul rezoluției Parlamentului European din 23 iunie 2022, care a marcat începutul parcursului Moldovei și Ucrainei spre statutul de membru al Uniunii Europene și este susținută de Fundația germană Hanns Seidel.