logo

Moldova şi Ucraina ar trebui să găsească un compromis cu Rusia, opinii


https://www.ipn.md/ro/moldova-si-ucraina-ar-trebui-sa-gaseasca-un-compromis-cu-rusia-opinii-7967_1007770.html

Republica Moldova şi Ucraina ar trebui să găsească un compromis cu Rusia în procesul de integrare europeană şi de pregătire a celor două state pentru Summitul de la Vilnius. Rusia nu şi-a consumat toate pârghiile de presiune asupra acestor două ţări. Declaraţiile au fost făcute de un grup de experţi moldoveni şi ucraineni în cadrul unui duplex radiofonic între Chişinău şi Kiev, realizat de posturile naţionale de radio, transmite IPN.

Directorul de programe al Asociaţiei pentru Politică Externă, Radu Vrabie, a spus că dacă problemele ce ţin de interdicţiile de import şi export pot fi rezolvate prin orientarea producătorilor moldoveni şi ucraineni către piaţa europeană, eventualele interdicţii de emigrare în Federaţia Rusă ar fi o problemă mai mare.

Expertul a mai spus că la nivel de reforme impuse de UE, în Republica Moldova ele sunt implementate mai rapid, pentru că ţara este mai mică. „Au fost implementate multe reforme propuse de UE, însă mai avem de lucrat la implementarea şi punerea acestora în practică”, a spus Radu Vrabie.

Directorul de programe în cadrul Institutului de Politici Publice, Oazu Nantoi, a spus că Summitul de la Vilnius, este doar un început de drum spre integrare europeană. Acesta a comunicat experţilor ucraineni că în ultima perioadă cetăţenii moldoveni şi-au pierdut încrederea în coaliţia de guvernare. „Guvernarea va trebui să depună eforturi maxime pentru a demonstra alegătorilor că colaborarea cu UE nu este îndreptată împotriva cuiva şi nu are alternative”, a spus Oazu Nantoi. Acesta a mai spus că atât timp cât Rusia va avea militari în regiunea transnistreană, va exista un  risc de destabilizare a situaţiei din regiune.

Experţii ucraineni au spus că în Ucraina condiţiile stabilite de UE au fost parţial îndeplinite. Ucraina mai are destul de mult de lucrat la acest capitol. Reforma totală în majoritatea domeniilor, spun ei, practic este imposibilă într-un timp destul de scurt. Aceştia consideră că reformele care nu se vor putea implementa până la Summitul de la Vilnius, urmează a fi implementate în perioada următoare.

Referitor la restricţiile de import în Federaţia Rusă, experţii ucraineni consideră că Republicii Moldova şi Ucrainei îi va fi mai greu la început, până se va stabiliza situaţia şi producătorii se vor orienta spre alte pieţe de desfacere, în schimb, vor obţine investiţii şi perspective de dezvoltare din partea ţărilor europene. Într-un final de pierdut va avea Rusia.