Mai multe acorduri şi înţelegeri au fost semnate la ea de-a doua sesiune a Comisiei interguvernamentale Republica Moldova – România. Acestea acoperă domenii precum retransmiterea radiodifuzorilor din ambele state, siguranţa alimentelor, dar şi colaborarea în domeniul justiţiei. Sesiunea a avut loc luni, 31 martie, când ministrul de externe al României, Titus Corlăţean, s-a aflat într-o vizită la Chişinău, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, la o întrevederea a premierului Iurie Leancă cu oficialul român, oficialii au făcut un schimb de opinii privind relaţiile dintre cele două state, agenda europeană a Republicii Moldova şi evoluţiile din regiune. De asemenea, părţile au mai pus în discuţie proiectele de interconexiune a sistemelor energetice, construcţia podurilor peste Prut şi alte proiecte cu impact social şi economic important pentru cetăţenii din ambele ţări.
Şi preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a avut o întrevedere cu Titus Corlăţean. Şeful legislativului a apreciat accelerarea procedurilor tehnice pentru semnarea cât mai grabnică a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Iar Titus Corlăţean a declarat că România şi-a propus să fie primul stat membru al UE care va ratifica acordul.
Ministrul de externe român a declarat pentru jurnalişti, după sesiunea Comisiei interguvernamentale Republica Moldova – România, că, dincolo de susţinerea politică pe care o au, autorităţile de la Chişinău trebuie să promoveze reformarea profundă a instituţiilor statului. Oficialul a remarcat că Moldova a reuşit să adopte circa 80% din legislaţia conformă celei europene, ceea ce este foarte bine. Plus la aceasta, Moldovei îi este mai uşor să meargă pe calea europeană deoarece România îi oferă toate textele necesare, deja traduse în limba română, ceea ce face ca lucrurile să meargă mai repede.
Ministrul de externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, a apreciat că şedinţa Comisiei interguvernamentale s-a dovedit a fi oportună în momentul în care Moldova îşi stabileşte obiectivele pentru agenda europeană. Oficial moldovean şi-a exprimat speranţa că, pe lângă schimbul de experienţă, această comisie va ajuta şi la comunicarea către cetăţeni a beneficiilor asocierii cu UE.