logo

Moldova și Portugalia marchează 30 de ani de relații diplomatice


https://www.ipn.md/ro/moldova-si-portugalia-marcheaza-30-de-ani-de-relatii-7965_1095156.html

Republica Moldova și Republica Portugheză consemnează 30 de ani de la stabilirea relațiile diplomatice bilaterale. Cu acest prilej, miniștrii de externe de la Chișinău și Lisabona au reiterat importanța dialogului constructiv și relațiilor de prietenie, transmite IPN.

Într-o declarație comună semnată de către Nicu Popescu, viceprim-ministrul, ministru al afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, și João Gomes Cravinho, ministru al afacerilor externe al Republicii Portugheze, se menționează că cele două țări vor continua cooperarea în vederea consolidării unei Europe pașnice și prospere.

„În lumina provocărilor cu care se confruntă Republica Moldova, în contextul războiului de agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei, solicităm o cooperare și un sprijin din ce în ce mai puternic pentru Moldova, pe măsură ce își consolidează reziliența împotriva amenințărilor multiple și își parcurge calea ireversibilă de aderare la UE”, se arată declarația semnată de către cei doi diplomați.

Șefii diplomațiilor moldovenești și portugheze au stipulat că principiile de bază după care trebuie să se ghideze cele două state sunt: democrația, drepturile omului și statul de drept, acestea servind drept piatră de temelie a prieteniei și parteneriatului moldo-portughez.

Aniversarea a prilejuit vernisarea în incinta ministerului a unei expoziții de pictură realizată de către pictorul moldovean, stabilit cu traiul la Lisabona, Vladimir Onică. Colecția cuprinde o serie de lucrări cu imagini din Portugalia. Expoziția poate fi admirată în holul MAEIE pe parcursul unei luni, începând cu 10 februarie.