Moldova va dezvolta împreună cu Japonia proiecte de mediu în cadrul unui mecanism de creditare pentru reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră. Ministrul mediului, Iuliana Cantaragiu, a menționat la ceremonia de semnare a Memorandumului de cooperare că va fi facilitat transferul de tehnologii, produse, sisteme, servicii și infrastructură de carbonizare de vârf. Vor fi implementate măsuri de atenuare orientate spre reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Prin proiectele elaborate și implementate, Moldova va realiza contribuțiile naționale actualizate care reies din Convenția ONU privind schimbările climatice.
Ministrul a precizat că după semnarea Memorandumului vor fi identificate proiecte care generează reduceri de emisii de seră. Tipul proiectului, partea finaciară, bugetele și transferul de tehnologii se vor discuta separat pentru fiecare proiect împreună cu instituția donatoare din Japonia. „Noi vom identifica proiectele din sectoarele prioritare pentru Moldova, care sunt domeniul forestier, gestionarea deșeurilor”, a spus ministrul mediului.
Ambasadorul Japoniei în Moldova, Yoshihiro Katayama, a menționat că Memorandumul de astăzi vine să extindă cooperarea în domeniul schimbărilor climatice și protecției Mediului. Guvernele Japoniei și Moldovei își vor consolida acțiunile pentru reducerea emisiilor de gaze și realizrea contribuțiilor naționale determinate conform obiectivelor Acordului de la Paris”. Ambasadorul a spus că poporul Japoniei a fost mereu alături de Moldova și actul semnat „va oferi noi oportunități pentru parteneriatul moldo-japonez”.
Propunerele de proiecte care generează reduceri de emisii vor fi examinate de către un Comitet mixt format din reprezentanți ai ambelor părți. Comitetul va stabili procedurile de implementare a proiectelor bilaterale, va identifica metodologiile, va examina documentația de proiect, va efectua monitorizarea.