logo

Moldova și Elveția vor colabora în domeniul protecției sociale


https://www.ipn.md/ro/moldova-si-elvetia-vor-colabora-in-domeniul-protectiei-sociale-7965_1100228.html

Moldova și Confederația Elvețiană au semnat o declarație comună, punând bazele unui viitor acord privind protecția socială, care va garanta protecția drepturilor lucrătorilor din ambele țări. A fost formalizată cooperarea bilaterală în domeniile muncii și turismului. Documentul a fost semnat de către președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset, și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care a desfășurat o vizită oficială în Elveția, transmite IPN.

Șefa statului a declarat că Elveția este în continuare alături de Moldova prin programele sale de dezvoltare. În semn de solidaritate cu Moldova afectată de invazia rusă împotriva Ucrainei, Elveția a sporit sprijinul său pentru anii 2022 și 2023, iar marți, 17 octombrie, în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova, a anunțat finanțare nerambursabilă nouă în valoare de 25 de milioane de franci elvețieni pentru anul 2024.

În conferința de presă comună cu președintele Alain Berset, președintele Moldovei a menționat sprijinul partenerilor elvețieni în lupta împotriva corupției. „Sancțiunile impuse de guvernul elvețian, împotriva celor care ne amenință stabilitatea, transmit un mesaj puternic: Moldova nu este singură, integritatea și buna guvernare sunt valori pe care le împărtășim cu restul lumii democratice și le vom proteja împreună”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a avut, de asemenea, o discuție cu Gretta Fenner, directoarea generală a Centrului Internațional pentru Recuperarea Activelor, afiliat Institutului pentru Guvernare de la Basel. Interlocutoarele au abordat modalități de colaborare în reformarea justiției, recuperarea activelor și dezvoltarea expertizei profesionale în domeniu.

Agenda a inclus și un dialog cu studenții de la Universitatea Tehnică din Zürich. Șefa statului și Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, au discutat cu Joël Mesot, președintele universității elvețiene, despre oportunități de cooperare dintre cele două instituții.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat la Confederația Elvețiană în perioada 18-19 octombrie, la invitația președintelui Alain Berset.