logo

Moldova semnează cu BERD și BEI pentru finanțarea interconectării electrice cu România


https://www.ipn.md/ro/moldova-semneaza-cu-berd-si-bei-pentru-finantarea-interconectarii-electrice-cu-r-7966_1038951.html

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Uniunea Europeană (UE), Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Mondială oferă un pachet de finanțare în sumă de 270 de milioane de euro pentru a asigura interconectarea permanentă între rețelele electrice din Moldova și România. Pachetul de finanțare include împrumuturi de la BEI și BERD de 80 de milioane de euro fiecare, un împrumut de 70 de milioane de euro de la Banca Mondială și un grant de 40 de milioane de euro din fondurile UE. Acordurile de credit cu BERD și BEI au fost semnate miercuri, 20 decembrie, la Chișinău, transmite IPN.

Ministrul Octavian Calmâc a subliniat că proiectul de interconectare electrică cu România este cel mai mare proiect în domeniul energetic al Republicii Moldova de la proclamarea independenței până în prezent. Investiția acoperă construcția unei noi linii electrice de înaltă tensiune de 400 kV între Vulcănești, în sudul Moldovei și Chișinău, modernizarea și extinderea stațiilor din Chișinău și Vulcănești și construirea unei stații electrice de tip back-to-back de 600 MW în Vulcănești.

Interconexiunile vor fi construite de către întreprinderea de stat Moldelectrica pe parcursul a trei ani, între 2019 și 2022. „Implementarea proiectelor investiționale pentru dezvoltarea interconectării electrice dintre Moldova și România este un obiective strategic orientat spre atingerea unui complex energetic mai eficient, competitiv şi care va asigura securitatea energetică a țării, modernizarea infrastructurii energetice existente şi integrarea pe piața energetică a UE. Totodată, realizarea proiectului va oferi nu doar un nivel de securitate sporit, dar și prețuri competitive pe piața autohtonă de energie electrică, accesul permanent la piața regională de energie electrică, iar în consecință un preț final al energiei mai puțin împovărător pentru consumatori”, a declarat Octavian Calmâc.

„Urmărim un obiectiv clar: ca într-o perioadă de timp medie să devenim parte a unui sistem european de funcționare a pieței energetice, iar Republica Moldova să aibă surse alternative și dreptul de a alege din care piață să se aprovizioneze cu energie electrică”, a adăugat ministrul economiei și infrastructurii.

Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a apreciat proiectul drept unul major, care leagă Republica Moldova de piața energiei electrice a Uniunii Europene. „Este un exemplu de cooperare excelentă dintre Uniunea Europeană, BERD, BEI și Banca Mondială în ceea ce privește materializarea unui proiect concret, care va face o schimbare pentru cetățenii Republicii Moldova”, a menționat diplomatul, subliniind că „acest proiect va oferi o securitate energetică Republicii Moldova și, în același timp, va duce la îmbunătățirea competitivității pieței electrice”.

Proiectele vor fi lansate după ce acordurile de finanțare vor trece prin procedurile de ratificare.