logo

Moldova se împrumută cu 300 de milioane de euro de la BERD şi BEI


https://www.ipn.md/ro/moldova-se-imprumuta-cu-300-de-milioane-de-euro-de-la-berd-si-bei-7966_1005264.html

Moldova se va împrumuta cu 300 de milioane de euro de la BERD şi BEI pentru reabilitarea drumurilor şi modernizarea căilor ferate. Guvernul a instituit astăzi, 16 mai,  grupul care va negocia acordurile de finanţare. Din acesta fac parte specialişti de la ministerele finanţelor, economiei, transporturilor şi infrastructurii drumurilor, din Administraţia de Stat a Drumurilor şi Întreprinderea de Stat „Calea Ferată a Moldovei”, transmite IPN.

Din aceste mijloace urmează să fie reabilitate 290 km de drumuri naţionale şi regionale.  Concomitent, BERD şi BEI au acceptat alocarea a 50 de milioane de euro pentru renovarea parcului de material rulant feroviar învechit. Încă 25 de milioane de euro, alocaţi de BERD vor fi direcţionaţi pentru modernizarea a 8-10 automotoare disel cu  4 vagoane, fabricate în Ungaria, cu termene depăşite de exploatare, care se utilizează pe traficul intern.

BEI va aloca 20 de milioane de euro pentru modernizarea a 18-20 locomotive de manevră pentru tracţiunea trenurilor de călători şi de marfă. De asemenea, vor fi renovate şi patru depouri de locomotive, la Chişinău,  Basarabeasca, Bălţi şi Bender. În plus, 5 milioane de euro urmează a fi alocaţi de către BERD ca asistenţă tehnică nerambursabilă pentru formalizarea şi implementarea planului de restructurare a CFM.