Moldova se împrumută cu 10 milioane de euro de la BERD pentru modernizarea sistemului de aprovizionare cu apă
https://www.ipn.md/ro/moldova-se-imprumuta-cu-10-milioane-de-euro-de-la-7966_983188.html
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare oferă Republicii Moldova un împrumut în valoare de 10 milioane de euro pentru cofinanţarea Programului de dezvoltare a serviciilor de aprovizionare cu apă potabilă. Acordul a fost semnat astăzi, 16 iunie, de ministrul finanţelor, Veaceslav Negruţă şi Thomas Meier, director BERD pentru infrastructură, transmite Info-Prim Neo.
Bugetul programului respectiv este de 30 de milioane de euro. Banca Europeană de Investiţii acordă un credit de 10 milioane de euro şi alte 10 milioane sunt oferite de UE prin programul Facilităţii de investiţii pentru vecinătate.
Împrumutul BERD va fi folosit de întreprinderile Apă-Canal din şase localităţi – Floreşti, Soroca, Hânceşti, Orhei, Leova şi Ceadîr-Lunga – angajate să implementeze reforme pentru extinderea sistemului de aprovizionare cu apă şi canalizare în aceste oraşe şi în 40 de localităţi săteşti învecinate. Proiectul va sprijini, totodată, descentralizarea infrastructurii, oferind întreprinderilor din localităţi mici şi mijlocii surse de finanţare.
„Dezvoltare proiectelor de infrastructură publică, în special în sectorul apă şi canalizare în afara Chişinăului, va îmbunătăţi considerabil calitatea serviciilor, aducând beneficii pentru sănătatea populaţiei, ajutând companiilor Apă -Canal să devină afaceri regionaleviabile”, a menţionat Thomas Meier.
Controlul îndeplinirii acestui program îl va asigura Ministerul Mediului. Ministrul Gheorghe Şalaru a spus că BERD lucrează de mai mult timp în cele 6 localităţi urbane şi că peste un an, un an şi jumătate, populaţia va sesiza îmbunatăţiri în aprovizionare apă.
Împrumutul este acordat Republicii Moldova de BERD pe un termen de 15 ani, perioada de graţie este de 3 ani, iar rata dobânzii EURIBOR+1%. Împrumutul va fi recreditat de Ministerul Finanţelor consiliilor raionale şi UTA Găgăuze la condiţii similare.
Întrebat dacă acest împrumut nu va conduce la majorarea excesivă a datoriei externe a ţării, care în ultimele 6-7 luni a crescut cu peste 200 de milioane de dolari, Veaceslav Negruţă a spus că nu e niciun pericol. Dacă Republica Moldova ar primi acele 1,9 miliarde de euro promise de Comunitatea donatorilor la reuniunea de la Bruxelles pe 24 martie datoria externă ar atinge un nivel acceptabil de circa 34% din PIB.
Este bine că donatorii au încredere în noi, iar situaţia economică pare să se îmbunătăţească, a spus ministrul. Potrivit datelor statistice, în primul trimestru al anului curent PIB a înregistrat o creştere de 4,7%, faţă de 1,5- 2% сât preconizase Guvernul.