Moldova se apropie tot mai mult de standardele justiţiei juvenile avansate, UNICEF
https://www.ipn.md/ro/moldova-se-apropie-tot-mai-mult-de-standardele-justitiei-juvenile-avansate-unice-7967_1000141.html
Toţi copiii pot învăţa din propriile greşeli şi merită să li se ofere o a doua şansă. Acesta este principiul de care se ghidează sistemele de justiţie juvenilă avansate, iar Republica Moldova se apropie tot mai mult de aceste standarde, se arată într-un nou raport UNICEF lansat la Chişinău pe 6 septembrie, transmite Info-Prim Neo.
Raportul de evaluare a proiectului „Reforma sistemului de justiţie juvenilă din Moldova” pentru anii 2008-2011 constată că, datorită schimbărilor din justiţie din ultimii ani, s-a reuşit reducerea numărului copiilor aflaţi în detenţie cu 68%. Totodată, şi pedepsele privative de libertate sunt aplicate doar în cazul infracţiunilor grave şi deosebit de grave sau în cazul în care minorii ajung repetat în faţa instanţelor de drept.
Printre progresele înregistrate în domeniul justiţiei juvenile, menţionate de Alexandra Yuster, reprezentantul UNICEF în Moldova, se numără procedurile alternative detenţiei, cum ar fi probaţiunea şi munca în folosul comunităţii, accesul sporit la educaţie a copiilor aflaţi în detenţie.
În acelaşi timp, raportul relevă insuficienţa de servicii pentru copiii în conflict cu legea şi lipsa mecanismelor de reintegrare în societate a acestor copii. În mod expres, raportul recomandă mai multe măsuri care ar asigura continuitatea progreselor obţinute până acum. UNICEF remarcă necesitatea dezvoltării serviciilor sociale în comunitate, astfel încât copiii care au comis infracţiuni să beneficieze de sprijin social şi psihologic pentru a-şi corecta comportamentul, iar în alte cazuri să se prevină comportamentul deviant.
UNICEF menţionează, de asemenea, necesitatea specializării judecătorilor pe cauzele cu implicarea copiilor, necesitatea micşorării termenului de pre-detenţie pentru copii în procesul de judecată şi stabilire a unui termen-limită expres în legislaţie. Îmbunătăţirea calităţii studiilor pentru copiii aflaţi în detenţie este un alt aspect subliniat de raport. Potrivit UNICEF, aceste măsuri urmează a fi examinate şi aplicate în continuare în procesul de reformă a sistemului de justiţie din Moldova pentru a asigura pe deplin un sistem prietenos copiilor.
Viceministrul justiţiei, Vladimir Grosu, a declarat că Republica Moldova, chiar dacă a reuşit unele progrese în acest domeniu, mai are de lucrat la aspectul implementării legislaţiei adoptate. De această părere este şi Ion Guzun, coordonator de proiect din cadrul Centrului de Resurse Juridice. Acesta a menţionat că Moldova a adoptat practic toată legislaţia necesară pentru reglementarea acestui domeniu.
Raportul de evaluare a fost realizat în cadrul unui proiect UNICEF finanţat de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare Internaţională (SIDA).