logo

Moldova riscă să primească mai puţine finanţări din exterior, analist


https://www.ipn.md/ro/moldova-risca-sa-primeasca-mai-putine-finantari-din-exterior-analist-7978_1019295.html

Republica Moldova riscă să primească mai puţine finanţări din exterior pentru că nu a reuşit să realizeze mai multe sarcini puse în faţă de către partenerii de dezvoltare. De această părere este Mihai Cernencu, şeful Catedrei de istorie şi relaţii internaţionale a ULIM, solicitat de IPN să se expună referitor la Raportul de Progres al Republicii Moldova în cadrul Politicii Europene de Vecinătate în anul 2014, prezentat luni de către şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola. Mihai Cernencu s-a arătat sceptic că actualul guvern, care este unul minoritar, va fi capabil să înregistreze progrese palpabile.

Mihai Cernencu a menţionat că reuşitele anului 2014, aşa ca semnarea Acordului de Asociere sau obţinerea regimului liberalizat de vize, au fost roadele anilor precedenţi. „Se vede că de data aceasta copilul Parteneriatului Estic a fost un pic mai puţin mângâiat”, a spus Mihail Cernencu cu referire la mesajul lui Pirkka Tapiola, care a fost mai dur ca până acum.

Potrivit Mihai Cernencu, alianţa de guvernare a devenit nefuncţională din august anul trecut, apoi a început campania electorală şi încă o perioadă îndelungată după alegeri am urmărit incapacitatea de a crea o alianţă de guvernare. „Sigur că aici au fost înregistrate mai puţine progrese şi, dimpotrivă, au fost elemente de corupţie pe care noi le vedem că s-au soldat cu  miliardele de lei scoşi din ţară în mod fraudulos, fapt ce denotă că instituţiile statului nu funcţionează”, a notat analistul, în opinia căruia, acea spălare de bani cu implicarea băncilor demonstrează că Republica Moldova are un sistem financiar non-transparent, corupt şi un sistem judiciar corupt până în măduva oaselor.

„Am zis de la bun început că un guvern minoritar nu poate să realizeze reforme sociale profunde. Vedem că în schimbul susţinerii Partidul Comuniştilor, care este şi el în alianţă, cere o serie întreagă de funcţii”, a menţionat analistul. Mihai Cernencu a mai spus că actualul sistem judiciar din Republica Moldova este unul învechit, care de-a lungul anilor nu a suferit nici o reformă profundă şi, chiar dacă au existat concepţii frumoase, au fost făcute doar schimbări cosmetice.

Raportul de Progres al Republicii Moldova în cadrul Politicii Europene de Vecinătate în anul 2014 arată că dezvoltarea politică şi economică a Republicii Moldova este împiedicată de corupţia sistemică şi cea la nivel înalt, iar pe parcursul anului 2014 au fost înregistrate mai puţine progrese în comparaţie cu anii precedenţi.