logo

Moldova rămâne ţara în care copiilor le sunt încălcate multe drepturi, ombudsman


https://www.ipn.md/ro/moldova-ramane-tara-in-care-copiilor-le-sunt-incalcate-multe-drepturi-ombudsman-7967_1005607.html

În pofida reformelor desfăşurate în ultimii ani, sute de copiii din Republica Moldova aşteaptă în internate ziua când vor fi înfiaţi. Procesul de adopţie birocratizat şi de lungă durată îi condamnă pe mulţi dintre aceştia la o copilărie într-o instituţie rezidenţială. Avocatul parlamentar pentru drepturile copilului, Tamara Plămădeală, a declarat într-o conferinţă de presă că dreptul la familie nu este pe departe singurul drept care li se încalcă copiilor în Republica Moldova, transmite IPN.

„Copiii stau ani întregi fără să li se caute o familie adoptivă. Ei nu sunt asiguraţi cu transport. Într-un autobuz de 50 de locuri sunt puşi câte 70 de copii”, a exemplificat Tamara Plămădeală.

 Avocatul a atenţionat şi asupra problemei protecţiei sociale. Potrivit ei, nu este respectat dreptul la spaţiul locativ al copiilor orfani, iar 66% din cererile depuse de aceştia nu au fost satisfăcute de către organele statului. Făcând referire la un UNICEF, a specificat că fiecare al 5-lea copil trăieşte în sărăcie. Alocaţia unui copil cu dizabilităţi este între 285 şi 242 lei lunar, iar în cazul pierderii întreţinătorului este de 49 de lei.

Cât priveşte alte drepturi încălcate, Tamara Plămădeală a spus că se întâlnesc cazuri când copiii sunt jertfa erorilor medicale, sunt agresaţi fizic sau sexual, iar persoanele vinovate rămân nepedepsite. Totodată, anul trecut s-au înregistrat 26 de cazuri de suicid a copiilor, dublu faţă de anii precedenţi. „Atâtea cazuri de suicid, dar noi nu avem încă persoana identificată care l-a determinat pe copil să parcurgă la aşa metode”, a spus avocatul parlamentar.

Parohul Bisericii „Sf. Treime”, protoiereul Victor Pleşca, prezent la conferinţa de presă, a făcut apel la milostenie. „Cel care face milostenii îi împrumută lui Dumnezeu. Biserica întotdeauna îi va ajuta pe copii, dar trebuie şi autorităţile să facă ceva”, a spus parohul. Părintele a mai spus că este gata oricând să ofere din terenul bisericii pentru construcţia unui bloc de locuit pentru orfani.

Irina, absolventă a clasei a IX-a a unui orfelinat din capitală, spune că vrea să-şi continue studiile, dar nu are posibilitate, pentru că nu-şi poate asigura existenţa şi nu are unde locui. Natalia, absolventa aceleiaşi instituţii şi studentă la Colegiul pedagogic din Chişinău, spune că a fost nevoită să se întoarcă la orfelinat pentru că nu are cămin, iar din bursa care o primeşte nu-i ajunge să-şi ia nici măcar setul necesar de manuale şi  rechizite şcolare.

Conferinţa a fost prilejuită de Ziua Internaţionă a Copilului, marcată la 1 iunie.