Moldova poate tinde şi spre UE, şi spre Uniunea Rusia-Belarus-Kazahstan, Vladimir Voronin
https://www.ipn.md/ro/moldova-poate-tinde-si-spre-ue-si-spre-uniunea-rusia-7965_1002067.html
Partidul Comuniştilor nu contrapune mesajul de aderare la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan ideii de integrare europeană, susţine liderul formaţiunii, Vladimir Voronin. Într-un interviu pentru Info-Prim Neo din ciclul „Anul 2012 în viaţa Moldovei şi a moldovenilor”, {publicat luni, 10 decembrie 2012}, Vladimir Voronin a spus că Republica Moldova poate parcurge ambele căi, nimeni nu-i interzice.
„Mesajul de euro-integrare a fost propus de noi în 2002, când eram la guvernare. În 2003 am semnat primul Plan de Acţiuni Republica Moldova – UE, care prevedea un program amplu de activităţi pe diferite dimensiuni pentru 3 ani. Noi am supraîmplinit acest program timp de 2 ani, am fost apreciaţi pentru acţiune şi am primit un grant de 17 mln de euro”, a comunicat Vladimir Voronin.
Integrarea europeană, spune el, este o posibilitate extraordinar de importantă pentru a moderniza ţara, a aduce în concordanţă cu toate standardele europene legislaţia naţională, normele şi calitatea deservirii medicale, standardele educaţionale şi în multe alte dimensiuni. De cealaltă parte, aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan are, în primul rând, o dimensiune pur economică. „În aceste state noi suntem foarte bine cunoscuţi. Putem conversa în aceeaşi limbă – rusa. Cetăţenii noştri unde sunt plecaţi la muncă cei mai mulţi? În Rusia, în jur de un milion. Sunt multe argumente pentru ca această aderare să o facem cât mai repede, vom avea numai rezultate pozitive”, a remarcat Vladimir Voronin.
Preşedintele PCRM spune că nu trebuie politizat acest subiect. „Nu sunt puse restricţii de a alege o uniune sau alta. Nu observaţi că aceleaşi ţări, care au roluri deloc secundare în UE, chiar aceeaşi Germanie, ce fel de relaţii au cu Rusia? Dar relaţiile Rusiei cu Franţa, dar cu Italia? Câte investiţii străine atrage Moscova? Suntem noi cei mai deştepţi şi cei mai bogaţi ca să alegem? Noi nu avem din ce alege. Noi trebuie să fim acolo unde este interesul naţional al ţării, dar nu unde vrea un individ sau altul”, a conchis Vladimir Voronin.
În septembrie curent, fracţiunea parlamentară a PCRM a înaintat Parlamentului un proiect de organizare a unui referendum legislativ pe data de 18 noiembrie 2012. Fracţiunea propunea a supune referendumului proiectul legii pentru aderarea Republicii Moldova la tratatele de constituire a Comunităţii Economice Eurasiatice, de formare a teritoriului vamal unic şi de constituire a Uniunii Vamale.
Ciclul de interviuri „Anul 2012 în viaţa Moldovei şi a moldovenilor”, lansat de Info-Prim Neo la 6 decembrie, a fost deschis de premierul Vlad Filat. Următoarele interviuri vor conţine opinii despre prestaţia anului care se scurge exprimate de şefa misiunii OSCE în Republica Moldova, Jennifer Brush, ministrul economiei, Valeriu Lazăr, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, ministrul justiţiei, Oleg Efrim, ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, expertul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Corneliu Gurin, directorul Centrului Naţional Anticorupţie Viorel Chetraru, reprezentantul adjunct al Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA) în Moldova Boris Gâlca, preşedintele Comunităţii moldovenilor din Quebec, Canada Ala Mândâcanu, interpretul Cristofor Aldea Teodorovici.