Republica Moldova poate scăpa de deșeuri și poate deveni o țară independentă energetic, implementând un proiect propus de diasporă ce vizează construcția stațiilor de piroliză. De acest lucru sunt convinși membrii Asociației „Noi Suntem Moldova ETS”, cu sediul în Italia.
Într-o conferință de presă la IPN, Alexandru Melnic, președintele Asociației, a precizat că proiectul prevede crearea unui fond de investiții în care diaspora va investi sume mici. Din acest fond vor fi create a 33 de stații de prelucrare a deșeurilor prin piroliză pe sistem Hornet. Motivația de a construi stațiile vine din dorința de a curăța Republica Moldova de deșeuri.
Prin intermediul Asociației „Noi Suntem Moldova ETS” diaspora a înaintat un proiect în acest sens Guvernulului Republicii Moldova, dar până astăzi carul nu se mișcă din loc, spune Alexandru Melnic. Pentru a crea acest proiect s-a luat în calcul faptul că 90% din cei plecați din țară nu vor reveni acasă decât la bătrânețe, conform sondajelor. Majoritatea celor care lucrează în străinătate lucrează la negru și nu vor avea o pensie nici în Moldova, nici în țara în care au lucrat sau vor avea una foarte mică. Astfel, Moldova va avea o problemă socială, și anume cea a multiplelor persoane care nu vor avea pensie.
Președintele Asociației a explicat că stațiile cu capacitate de a prelucra deșeurile prin piroliză produc energie electrică. În medie, o stație cu o capacitate de prelucrare două tone de deșeuri pe oră produce 4,8 MW de energie electrică. 33 de stații de piroliză pot produce în jur de șase milioane de MW de energie electrică și astfel Moldova devine independentă energetic. Dar cel mai important e că vor fi salubrizate toate gropile de gunoi, deoarece stațiile prelucrează tot înafara de sticlă și fier.
Dânsul a mai specificat că oamenii care vor investi în aceste stații vor beneficia din acest fond de investiții privat, de dividende de la banii încasați pentru energie electrică și pentru prelucrarea gunoiului, vor avea o pensie când se vor întoarce în Moldova. Se vor crea locuri de muncă, se va rezolva problema gunoiștilor și se va îmbunătăți calitatea aerului, deoarece stațiile respective nu elimină deșeuri în atmosferă, se va produce energie electrică autohtonă, se va reuși dezvoltarea unei economii durabile bazate pe sistemele ecologice.
Propunerea a fost înregistrată la 18 ianuarie 2022, cu semnătura deputatului Mihai Popșoi, a fost îndreptată către Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Doar că până astăzi nu a existat nici un răspuns. La fel nu s-a răspuns apelurilor de a face dezbateri publice pe marginea propunerii.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.