logo

Moldova poate rezolva problema dependenței energetice și a deșeurilor. Adresare Guvernului


https://www.ipn.md/ro/moldova-poate-rezolva-problema-dependentei-energetice-si-a-deseurilor-7967_1099118.html

Președintele Consorțiului internațional „Implementarea proiectelor inovative”, Ion Rață, spune că Republica Moldova poate rezolva problema dependenței energetice și a deșeurilor. Finanțarea unui asemenea proiect ar putea fi asigurată dacă Guvernul țării ar conlucra cu Guvernul României. România, fiind membră a Uniunii Europene, are acces la investiții mari pentru promovarea energiei verzi.

Într-o conferință de presă la IPN, Ion Rață, a spus că Moldova este o țară importatoare de energie. În ultimii ani nu s-a acordat suficientă atenție dezvoltării ramurii. Dar Moldova are posibilitatea să producă energie din biomasă. Producerea de energie permite și soluționarea problemei deșeurilor. Astăzi nu avem un concept de gestionare a acestora. Deșeurile sunt aruncate în natură, poluează mediul și creează mizerie. În procesul de conversie catalitică pot fi utilizate deșeurile menajere ca biomasă la producerea de energie electrică și termică. Acest lucru ar fi posibil prin implementarea tehnologiei ecoHornet.

Ion Rață a mai spus că, împreună cu Ministerul Mediului, a fost elaborat un concept care prevede că în acest an, cu susținerea UE, să se formeze în Moldova în jur de 12 poligoane cu sortare preliminară și totodată aceste deșeuri să treacă la prelucrarea primară după care se va obține energie.

Iuliean Horneț, inventator din România, a spus că tehnologia ecoHorne poate să curețe planeta de toate deșeurile pe care le produce omenirea. Se poate spune că 90% din energia pentru omenire poate fi asigurată de biomasă și deșeuri. Fiecare țară, cu mici excepții, are această posibilitate. Tehnologiile inventate lucrează prin combustie directă, ardere directă la peste 1200 de grade. O altă metodă de transformare a deșeurilor în energie este prin coincinerare. „Temperatura ridicată ne dă voie să ardem împreună cu biomasa și plastic, și cauciuc în proporțiile corespunzătoare încât să ne încadră în emisiile de mediu, dar deșeul menajer așa cum rămâne el fără sticlă, metale, și alte materiale de construcție poate fi peletizat și poate deveni mai bun ca lemnul, ca valoare calorică”, a declarat Iuliean Horneț.

Inventatorul spune că în ultimii șapte ani s-a ocupat de instalația de tratare termică și termo-chimică a tuturor deșeurilor solide și lichide existente pe planetă. A fost creată o piroliză care poate transforma toate deșeurile în combustibil și alte materiale chimice de mare valoare. Dintr-o tonă de deșeu menajer pot fi scoase 500 de kilograme de biochar, 300 litri de ulei de piroliză, 200 de metri cubi de gaz.

Conferința se desfășoară în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Conținutul conferinței de presă nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.