logo

Moldova poate fi prezentată drept exemplu de aplicare a sistemului MTender, declarații


https://www.ipn.md/ro/moldova-poate-fi-prezentata-drept-exemplu-de-aplicare-a-sistemului-7966_1044889.html

Republica Moldova poate fi prezentată ca un exemplu pentru multe țări de implementare și utilizare a sistemului informațional automatizat în domeniul achizițiilor publice –  MTender. Declarația a fost făcută de către directorul general adjunct al Organizației Mondiale a Comerțului, Allan Wolff, în cadrul unei conferințe de presă, susținută în contextul unui atelier de lucru regional despre achizițiile publice, transmite IPN.

Allan Wolff spune că Republica Moldova, deşi este o țară mică, este lider în utilizarea tehnologiilor informaționale în diferite domenii, inclusiv în domeniul achizițiilor publice. Oficialul s-a referit la sistemul MTender, care este implementat în toate instituțiile publice din 17 octombrie. El spune că elementele cheie ale sistemului electronic de achiziţii publice sunt: transparența licitațiilor, economii la buget, servicii de calitate și reducerea riscurilor de corupție.

Ministrul finanțelor, Octavian Armașu, a menționat că autoritățile moldovenești s-au ambiționat să aibă un sistem care să asigure în mod electronic toate procesele de achiziţii, de la anunțul licitației, încheierea contractului, și până la executarea contractului. „Toate procesele sunt digitalizate și integrare în sistemul MTender. Este un instrument pentru analiza achizițiile publice și va permite experților să identifice achizițiile riscante”, a spus Octavian Armaşu.

O analiză arată că sistemul ar putea aduce bugetului public național economii de până la un miliard de lei anual. Din 17 octombrie, de când este aplicat de toate instituțiile publice, sunt deja 120 de licitații anunțate prin intermediul MTender. Valoarea achizițiilor depășește 100 de milioane de lei.

La atelierul regional desfășurat la Chișinău participă delegații din 20 de țări.