logo

Moldova pentru a avea o democrație electorală are nevoie de un cadru legal funcțional


https://www.ipn.md/ro/moldova-pentru-a-avea-o-democratie-electorala-are-nevoie-de-7965_1041195.html

Republica Moldova, pentru a avea o democrație electorală, funcțională are nevoie de un cadru legislativ eficient, funcțional și corect. Noul sistem electoral adoptat vara trecută face ca Moldova să se ciocnească de multe provocări în preajma campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din toamnă. Declarații în acest sens au făcut participanții la conferința internațională „Spre o democrație electorală funcțională în Republica Moldova”, desfășurată miercuri, 18 aprilie, transmite IPN.

Petru Macovei, facilitator al Platformei Naționale a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic, a spus că democrația electorală este foarte importantă într-un stat, însă din păcate în Republica Moldova este perceput greșit acest deziderat. Potrivit lui Petru Macovei, Republica Moldova are nevoie de o legislație electorală funcțională, care să permită alegeri libere și corecte și totodată să ofere șanse egale tuturor actorilor care își doresc să se implice în procesul politic.

Stephan Meuser, reprezentantul Fundației Friedrich Ebert în România și Republica Moldova, a spus că anul 2018 este foarte important pentru Moldova. În preajma alegerilor parlamentare apar tot mai multe provocări în ceea ce privește organizarea unor alegeri libere și corecte. Potrivit lui Stephan Meuser, asigurarea pluralismului politic și condiților egale pentru toți concurenții electorali sunt foarte importante. „Implicarea societății civile în procesele decizionale, inclusiv în procesul electoral, sunt esențiale pentru reforme sustenabile și eficiente și pentru a asigura o societate democratică și prosperă”, a spus Stephan Meuser.

Potrivit lui Peter Michalko, șeful Delegației UE la Chișinău, dacă Republica Moldova va organiza alegeri libere și corecte, acest lucru va întări democrația în țară. El a mai spus că implementarea sistemului electoral mixt trebuie să fie îndeaproape monitorizată, inclusiv campania electorală și ziua alegerilor, pentru a stabili nivelul democrației din Republica Moldova. „Aplicarea noi legi electorale va fi și o componentă importantă la evaluarea precondițiilor politice care vor fi făcute înainte de fiecare tranșă din asistența macrofinanciară”, a spus oficialul.

Julia Monar, ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, a declarat că în acest an electoral cel mai mare risc îl reprezintă finanțarea partidelor politice și a campaniei electorale. Oficialul a vorbit despre experiența țării sale în acest sens, precizând că în Germania partidele politice sunt finanțate de către stat, iar acest lucru este unul benefic.