Moldova, pe primul loc la capitolul integrare europeană printre statele Parteneriatului Estic
https://www.ipn.md/ro/moldova-pe-primul-loc-la-capitolul-integrare-europeana-printre-statele-7965_1001712.html
Republica Moldova se situează pe primul loc la capitolul integrare europeană printre şase state membre ale Parteneriatului Estic, arată un studiu realizat de peste 50 de experţi din ţările Parteneriatului Estic şi Uniunea Europeană. Moldova este urmată de Georgia, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan şi Belarus, transmite Info-Prim Neo.
Irina Solonenko, lider de proiect, a declarat la prezentarea studiului că acesta reflectă progresul privind procesul de integrare europeană a celor 6 state din perspectiva mai multor sectoare: implementarea democraţiei, economia de piaţă şi Acordul de Comerţ Liber Cuprinzător şi Aprofundat, dialogul politic, dar şi implicarea societăţii civile.
Potrivit studiului, Moldova a acumulat mai multe puncte decât alte ţări la capitolul democraţie, şi anume în ceea ce priveşte procesul electoral, combaterea corupţiei, calitatea administraţiei publice, libertatea presei, drepturile omului, justiţie independentă etc. Experţii consideră că, deşi ţara noastră se află în top în acest an, înregistrând indicatori mai buni în mai multe domenii, sunt mari rezerve pentru îmbunătăţirea rezultatelor.
Elena Prohniţchi, expert al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, a declarat că studiul arată că pentru toate statele este caracteristică o distribuţie neuniformă a progreselor realizate pe diferite domenii. Dacă, de exemplu, Georgia are rezultate mai bune în ceea ce ţine de comerţul de bunuri, Acordul de Comerţ Liber Cuprinzător şi Aprofundat , justiţie independentă, Ucraina a înregistrat rezultate mai slabe în domeniul economiei de piaţă, dar are rezultate mai bune în sectoarele energetic, transportului, securităţii şi justiţiei. Drepturile şi libertăţile civile sunt cel mai frecvent încălcate în Belarus şi mai respectate în Moldova şi Georgia.
Lider în aplicarea instrumentelor legale anti-discriminare este Ucraina, iar la o distanţă mică de aceasta se află Moldova şi Armenia. Moldova are restanţe la acest capitol, deoarece nu a ratificat unele protocoale în acest sens. Deocamdată Moldova, alături de Georgia, a implementat cele mai multe pârghii pentru a asigura un sistem judiciar independent, dar mai persistă amestecul politic în justiţie, se precizează în studiu.
Directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Liubomir Chiriac, spune că, deşi studiul indică mai multe progrese înregistrate de ţara noastră în procesul de integrare europeană, totuşi Republica Moldova se confruntă cu o serie de probleme grave, ce necesită soluţionare. Liubomir Chiriac şi-a exprimat speranţa că, până la sfârşitul anului 2013, Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, precum şi Acordul de Comerţ Liber Cuprinzător şi Aprofundat.
Indicele de Integrare Europeană al Parteneriatului Estic este bazat pe un chestionar cu 695 de întrebări, care acoperă domeniile prevăzute de integrarea europeană. Studiul urmează a fi lansat şi la Kiev. La Chişinău, studiul a fost prezentat de experţii IDIS Viitorul, cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova.