logo

Moldova, obligată de CEDO să achite despăgubiri profesorilor turci de la Liceul „Orizont”


https://www.ipn.md/ro/moldova-obligata-de-cedo-sa-achite-despagubiri-profesorilor-turci-de-la-liceul-o-7967_1066065.html

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că Republica Moldova a încălcat drepturilor cetățenilor turci care au fost expulzați în septembrie 2018. În decizia sa, CEDO a dispus achitarea a câte 25 de mii de euro fiecărui reclamant, cu titlu de prejudicii morale, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Asociației obștești „Juriștii pentru Drepturile Omului”.

Potrivit concluziilor Curții, privarea de libertare a reclamanților în septembrie 2018 nu a fost nici legală și nici necesară. Totodată, privarea de libertate a reclamanților în acest mod a constituit un transfer ilegal a persoanelor de pe teritoriul Moldovei în Turcia care a omis toate garanțiile oferite de legislația națională și internațională.

„Guvernul a invocat că autoritățile moldovenești nu au fost conștiente de frica reclamanților de a călători în Turcia. Totuși, Curtea a notat că reclamanții și-au exprimat în mod explicit temerea de proceduri penale în Turcia, în cererile sale de azil. Totuși, autoritățile moldovenești nu doar că au omis să ofere reclamanților posibilitatea de a alege jurisdicția unde urmează a fi expulzați, dar în mod deliberat i-au transferat direct în mâinile autorităților turcești”, se menționează în decizia Curții.

„Din moment ce reclamanții au fost transportați în Turcia cu o aeronavă închiriată în mod special în acest sens, era de asemenea evident că operațiunea comună a serviciilor secrete moldovenești și turcești a fost organizată înainte de septembrie 2018. Faptele speței au arătat că operațiunea a fost organizată în așa o manieră încât să ia reclamanții prin surprindere astfel încât să nu aibă timp sau posibilitate de a se apăra”, se mai spune în decizie.

Curtea a observat că nu au fost inițiate proceduri împotriva reclamanților pentru participare în comiterea vreunei infracțiuni. Contrar legislației naționale, lor nu le-au fost înmânate deciziile privind declararea prezenței acestora ca indizerabilă până a fi expulzați. Având în vedere că reclamanții nu au dispus de un minim grad de protecție împotriva arbitrariului din partea autorităților, Curtea a concluzionat că ingerința în drepturile sale private și de familie au fost contrare legii. Reclamanții au cerut câte 50 de mii euro fiecare cu titlu de prejudiciu moral și o mie de euro cu titlu de costuri și cheltuieli. Curtea a acordat fiecărui reclamant câte 25 de mii de euro cu titlu de prejudiciu moral.

Cei șapte cetățeni străini, profesori și administratori ai rețelei de licee „Orizont”, au fost declarați indezirabili și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova pe 6 septembrie 2018. Serviciul de Informații și Securitate declara atunci că cei șapte sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă, despre care ar exista indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. Familiile profesorilor, dar și colegii de serviciu, au organizat numeroase acțiuni de protest, pledând nevinovat. Cel puțin trei, dintre cei șapte cetățeni turci, au fost deja condamnați în Turcia la închisoare