logo

Moldova: o societate pașnică


https://www.ipn.md/ro/moldova-o-societate-pasnica-7967_1032820.html

Moldova este o societate pașnică și nici nu se întrevăd „nori negri la orizont” afirmă Henrik Villadsen, directorul Oficiului Înaltului Comisar OSCE pentru Minoritățile Naţionale. Dezbateri asupra rolului minorităților etnice în Moldova s-au desfășurat, joi, în cadrul Conferinței „Integrarea societății: implementarea Strategiei de consolidare a relațiilor interetnice în Republica Moldova”, transmite IPN.

Strategia de consolidare a relațiilor interetnice în Republica Moldova a fost aprobată în urma discuțiilor dintre Guvern și reprezentanții minorităților, bazându-se pe experiența Înaltului Comisar pentru Minorități Naţionale al OSCE, afirmă Henrik Villadsen pentru IPN. Oficialul, prezent la conferință, spune că astfel de documente asigură diversitatea societății și există un cadru de coordonare a activităților.

Întrebat dacă cele mai mari grupuri de minorități, ucrainenii și rușii, sunt integrate în societate și li se respectă drepturile, Henrik Villadsen, consideră că acestora li se oferă oportunități egale de participare civică în raport cu populația majoritară. Directorul Oficiului ÎCMN OSCE mai spune că este un lucru bun când societatea are mai multe componente.

Directorul general al Biroului Relații Interetnice, Oleg Babenco, a precizat că scopul conferinței este să dea startul procesului de implementare a Strategiei aprobate de Guvern. În urma conferinței va fi aprobat planul de acțiuni pentru perioada 2017-2020.

Marin Alla, reprezentantul Coaliției „Vocea Romilor”, spune că romii sunt marginalizați de sute de ani și nu sunt parte a procesului decizional. Acesta afirmă că în Moldova sunt legi și regulamente adecvate, dar uneori nu sunt puse în aplicare din lipsa resurselor financiare sau din interese politice. Marin Alla speră că Moldova își va rezolva tema pe acasă, cu suportul Uniunii Europene, al Consiliului Europene și la Misiunii OSCE.

Ian Feldman, președintele Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii, consideră că există anumite probleme în relațiile cu minoritățile etnice, iar o strategie comprehensivă, cu o abordare care va cuprinde toate aspectele vieții minorităților etnice, va îmbunătăți situația interetnică în Moldova și va contribui la creșterea nivelului de trai și a păcii în societate. Ian Feldman crede că se poate de făcut mai mult în domeniul discutat, iar strategia este unul din primii pași.

Strategia vizează patru domenii prioritare: participare la viaţa publică; limba ca mijloc de integrare: politicile privind limba de stat şi limbile minoritare; dialogul intercultural şi apartenența civică la statul Republica Moldova; mass-media.

Conform datelor din strategie, în Republica Moldova, pe lângă grupul majoritar locuiesc ucraineni (8,35%), ruși (5,95%), găgăuzi (4,36%), bulgari (1,94%), romi (0,36%). Restul minorităților au cumulat sub 1% din populația țării.