logo

Moldova nu este singură în fața crizei energetice fără precedent, vicepremier


https://www.ipn.md/ro/moldova-nu-este-singura-in-fata-crizei-energetice-fara-7965_1085150.html

„Autoritățile de la Chișinău, atât Președinția cât și Guvernul, continuă, inclusiv prin canale diplomatice, să asigure soluții responsabile în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova de căutare a unor modalități pentru o aprovizionare sigură și durabilă cu energie”. Declarația aparține vicepremierului Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, transmite IPN.

„Continuăm dialogul cu Federația Rusă pe toate canalele disponibile, inclusiv pe linia ministerului de externe. Săptămâna trecută am confirmat vizita de lucru în luna noiembrie la Moscova, la invitația omologului meu Serghei Lavrov, precum și asigurarea co-președinției Comisiei interguvernamentale moldo-ruse”, precizează Nicu Popescu.

Potrivit vicepremierului, Republica Moldova este interesată de o cooperare eficientă și predictibilă în sectorul energetic și mizează pe soluționarea cât mai rapidă a problemei aprovizionării cu gaze naturale a țării. Este și mesajul pe care l-a transmis și prim-ministru la Consiliul șefilor de state membre ale CSI, desfășurat pe 15 octombrie.

„În ultimele zile, în paralel cu acțiunile colegilor din Guvern, MAEIE continuă discuțiile cu oficiali de rang înalt ai guvernelor României, Ucrainei, Germaniei, Slovaciei, Bulgariei, Poloniei, Turciei și Azerbaidjanului, dar și cu alți parteneri în regiune în vederea identificării unor soluții pentru problematica energetică”, a precizat Nicu Popescu.

Vicepremierul spune că, în calitate de stat asociat cu Uniunea Europeană, Republica Moldova beneficiază de o susținere nu doar politică, ci și practică din partea UE și a statelor membre. „Săptămâna trecută, la Bruxelles am abordat punctual problematica energetică cu domnul Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere. Același subiect a fost subsidiar analizat la întâlnirile consecutive cu Direcțiile Generale pentru Energie, și Vecinătate și Extindere desfășurate în format de videoconferință pe data de 14 octombrie”, a declarat șeful diplomației de la Chiținău.

Vicepremierul a mai spus că finalizarea recentă a ultimelor lucrări la gazoductul Iași-Chișinău și interconectările în domeniul electricității (proiecte strategice importante care vor permite României și Republicii Moldova să avanseze pe linia consolidării cooperării în domeniul asigurării securității energetice) au fost și tema dialogului cu ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, de săptămâna trecută.