logo

Moldova nu e suficient de atractivă pentru cetăţenii din stânga Nistrului, opinie


https://www.ipn.md/ro/moldova-nu-e-suficient-de-atractiva-pentru-cetatenii-din-stanga-nistrului-opinie-7967_1031836.html

Aprofundarea şi instituţionalizarea relaţiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană a pregătit terenul pentru ajustarea treptată şi implementarea ulterioară a modelului european de dezvoltare regională. Chiar dacă rezultatele înregistrate nu au produs încă schimbări majore în lichidarea dezechilibrelor socio-economice între regiuni, dezvoltarea regională ia amploare, acoperă noi regiuni şi se extinde spre noi domenii. Cu toate acestea, Republica Moldova nu este încă suficient de atractivă, din punct de vedere economic şi social, pentru cetăţenii şi elitele politice din stânga Nistrului. Astfel de constatări se conţin în studiul „Relansarea dezvoltării regionale dintre Chişinău şi Tiraspol”, realizat şi prezentat de vicedirectorul IDIS „Viitorul”, Liubomir Chiriac, transmite IPN.

Expertul a menţionat că regiunea transnistreană nu are definit un cadru legal şi instituţional privind dezvoltarea regională. Tiraspolul refuză orice propunere de cooperare regională din partea Chişinăului. Totuşi, confruntându-se cu probleme socio-economice extrem de grave, a acceptat să participe la programele de asistenţă pentru dezvoltare derulate cu sprijinul donatorilor externi.

Liubomir Chiriac vine cu câteva recomandări pentru a îmbunătăţi situaţia la nivel regional pe ambele maluri ale Nistrului. Prima recomandare este realizarea reformei administrativ-teritoriale în conformitate cu Strategia de reformă a administraţiei publice 2016-2020 şi cu angajamentele importante asumate prin Programul de activitate al Guvernului, Acordul de Asociere cu UE, Strategia Naţională de Dezvoltare „Moldova 2020” etc.

Expertul mai recomandă aplicarea mecanismelor de cooperare inter-comunitară între cele doua maluri ale Nistrului, acesta fiind un instrument de furnizare în comun, în condiţii de calitate şi eficacitate, a serviciilor publice locale. Încă o recomandare ţine de elaborarea unor studii de fezabilitate pentru raioanele aflate pe ambele maluri ale Nistrului, de către experţii din Chişinău şi Tiraspol, care să fundamenteze implementarea mecanismelor de cooperare inter-comunitară. Liubomir Chiriac e de părere că aceste mecanisme pot fi eficiente şi pot avea un impact pozitiv dacă vor fi abordate corect, având la baza o fundamentare socio-economică solidă.